De klok is weer verzet: zomertijd

De zomertijd is begonnen
De zomertijd is begonnen
Foto: PIRO4D/Pixabay

Voor wie het vergeten is: vannacht is de zomertijd ingegaan. Om 2 uur versprong de klok naar 3 uur. Voor diegenen die altijd twijfelen of de klok nu voor- of teruggezet wordt: in het voorjaar gaat de klok vooruit. Dat betekent dat u een uurtje minder lang heeft kunnen slapen, als u tenminste op dezelfde tijd bent opgestaan. De zomertijd. Maar waarom eigenlijk?

In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het ’s morgens langer donker en blijft het ’s avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. De gedachte achter zomertijd is dat men zo zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden.

Eerste Wereldoorlog

Ongeveer 70 landen verzetten 2 keer per jaar de klok. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober. De eerste praktische toepassing van zomertijd was door het Duitse Keizerrijk gedurende de Eerste Wereldoorlog, vanaf 30 april 1916. De zomertijd werd ook in de bezette gebieden doorgevoerd. Tussen beide wereldoorlogen in en ook tijdens de Tweede Wereldoorlog was in verschillende Europese landen (waaronder Nederland) de zomertijd in gebruik.

Oliecrisis

De oliecrisis van 1973, die tot een golf van energiebesparende maatregelen leidde, was voor veel Europese landen aanleiding om opnieuw de zomertijd in te voeren. Spanje en Albanië begonnen hier in 1974 mee. Nederland volgde in 1977.

Gezondheid

In 2019 publiceerde het RIVM een metastudie over de gezondheidseffecten van de zomertijd, op basis van meer dan 60 wetenschappelijke studies. De conclusie is dat het afschaffen van de zomertijd beter is voor de gezondheid. De tijdswisseling veroorzaakt nadelige gezondheidseffecten. Zo zijn er bijvoorbeeld direct na de wisseling van de zomertijd meer hartinfarcten. Zulke gezondheidseffecten treden niet op bij een vaste tijdsinstelling voor het gehele jaar.

Europees Parlement

Op 8 februari 2018 heeft een meerderheid van het Europees Parlement voor een motie gestemd om een onderzoek in te stellen naar de effecten van het verzetten van de klok in het voor- en najaar. Uit een enquête als onderdeel van het onderzoek is onder andere gebleken dat 80 procent van de 4,6 miljoen respondenten voor het afschaffen ervan is. De Europese Commissie wil voortaan de zomertijd verbieden; wel zou aan de lidstaten worden overgelaten hun tijdzone te kiezen. (Bron: Wikipedia)

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen