‘Schitterend groen in de gemeente Wijchen’

'Wat een indrukwekkend rivierenlandschap.'
'Wat een indrukwekkend rivierenlandschap.'
Foto: Peter Stein

Peter Stein (53) uit Leiden heeft in een jaar tijd per fiets alle gemeenten van Nederland bezocht. De 53-jarige rijksambtenaar deed vorig jaar juni ook de gemeente Wijchen aan. Wat hem vooral opviel was het “schitterend groen”.

Stein, die als ambtenaar werkt bij het Ministerie van Financiën, wilde eigenlijk vorig jaar een wereldreis maken. Hij nam in maart vrij, maar corona gooide roet in het eten. In plaats van met een rugzak door Bangladesh, Oezbekistan en Nicaragua te reizen, ging hij met een fietstas op zijn e-bike fietstochtjes rond Leiden maken. Dat beviel zo goed dat hij andere provincies ging bezoeken en dat leidde er uiteindelijk toe dat hij alle gemeenten in Nederland per fiets wilde bezoeken. Toen hij begon, waren er overigens nog 355 gemeenten; drie ervan zijn op 1 januari opgeheven.

De route langs en door Wijchen. Bron: Peter Stein

Wijchen

Zijn vijfde fietsdag stond in het teken van een rondje Zuid- en Oost-Nederland. Dat betekende van Waalre naar Arnhem en weer terug. “Ik fietste op een mooie zomerse dag, op 20 juni, door de gemeente Wijchen en wat me opviel was het schitterend groen”, vertelt Stein. “En wat een indrukwekkend rivierenlandschap. Iets ten noorden over de brug over de Waal genoot ik van de schepen naar het Roergebied. Een heerlijke dag was het!”

Ook in Wijchen. Foto: Peter Stein

Fietspaden

Inmiddels heeft Stein alle gemeenten bezocht en ontdekte dat Nederland heel mooi is. Het Nederlandse landschap kende veel meer variatie dan hij had gedacht met soms een stilte die hij niet had verwacht. Als meest verrassende streken noemt hij onder meer Zeeuws-Vlaanderen met de oude vestingstadjes, de Westerschelde met de imposante containerschepen op weg naar Antwerpen, de fietspaden langs de Maas en IJssel en Noord-Groningen met eeuwenoude kerkjes.

Een gesprek met Peter Stein in het BNNVARA-programma Spijkers Met Koppen is hier te zien.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen