Kernachtig Wijchen heeft vragen over beslagleggingen

Foto: Tumisu/Pixabay

Door een fout bij ruim 200 gemeenten is bij bijstandontvangers met schulden beslag gelegd op meer geld dan wettelijk is toegestaan. Dat blijkt uit een rapport van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders.

Het probleem kwam aan het licht doordat deurwaarders sinds januari een nieuwe rekenhulp gebruiken. Er werd op te veel geld beslag gelegd doordat gemeenten de vakantietoeslag niet door hadden gegeven aan het UWV. Deurwaarders gebruiken de gegevens van het UWV om te berekenen op welk bedrag ze beslag mogen leggen. Omdat het vakantiegeld niet is doorgegeven werd er bij 10.000 tot 15.000 mensen tientallen euro’s per maand te veel ingehouden.

Om te voorkomen dat deze groep verder groeit, zijn de regels voor het vaststellen van de beslagvrije voet voor mensen met een uitkering nu tijdelijk aangepast. De beslagvrije voet moet ervoor zorgen dat mensen genoeg geld overhouden voor hun levensonderhoud als vanwege schulden beslag wordt gelegd op hun inkomen.

Kernachtig Wijchen-raadslid Jennifer Zijlstra. Foto: Kernachtig Wijchen

Uitkeringen

De fractie van Kernachtig Wijchen wil van burgemeester en wethouders weten of er onder de Wijchenaren uitkeringsgerechtigden zijn waarbij is vastgesteld dat de beslagvrije voet onjuist is toegepast. “Recent heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een onderzoeksrapport gepubliceerd. In dit rapport werden fouten benoemd die door gemeenten zijn gemaakt bij het laten beslag leggen door deurwaarders op uitkeringen van bijstandsgerechtigden. Bij deze beslagleggingen is niet voldoende rekening gehouden met de beslagvrije voet waardoor het beslag te hoog is met als gevolg dat de uitkeringsgerechtigden te weinig overhielden om van te kunnen leven”, zegt Jennifer Zijlstra, raadslid van Kernachtig Wijchen.

Gecorrigeerd

Als er Wijchenaren zijn voor wie dit geldt, wil Zijlstra weten hoe dit gecorrigeerd kan worden. “Ook willen we weten hoe het college gaat borgen dat Wijchense uitkeringsgerechtigden niet in de problemen komen zodra deurwaarders vorderingen uitzetten boven de beslagvrije voet.”

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen