Koninklijke lintjes voor zes Wijchenaren

Foto: Don Jon Hölsgens

Zes inwoners van de gemeente Wijchen hebben maandag een lintje gekregen uit handen van burgemeester Marijke van Beek. De ontvangst was in de tijdelijke trouwlocatie in het centrum van Wijchen. De gedecoreerden waren daar met een smoes naartoe gehaald.

Door de coronamaatregelen reikte de burgemeester de koninklijke onderscheidingen in 6 aparte bijeenkomsten uit. Alle gedecoreerden kregen de versierselen die horen bij de benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De gedecoreerden zijn:

Albert Barsch

Albert Barsch uit Alverna

Albert Barsch zet op een betekenisvolle manier zijn muzikale talent in voor de samenleving. Hij volgde vanaf zijn zevende jaar accordeonlessen. Al op jeugdige leeftijd ontdekte hij dat muziek vreugde en ontspanning brengt voor wie dat nodig heeft. Accordeon spelen is decorandus altijd hobbymatig blijven doen. Meer en meer kwam hij hierbij tegemoet aan de vraag vanuit de samenleving naar goede accordeonisten. In 1998 heeft hij zich als vrijwilliger verbonden aan de Liederentafel in het centrum van Wijchen. En vanaf 2000 ook aan Dorpshuis De Oase in Alverna. Ook geeft hij sinds 2004 leiding aan het Schipperskoor De Meassanghers. Sinds 2013 bezorgt hij ook de bewoners van zorgvoorziening Hof van De Elst iedere week vele uren muziekplezier bij verschillende activiteiten. Zelfs het Smartlappenkoor Schoen Luuj in Venlo kon enkele jaren rekenen op de muzikale begeleiding van Barsch, bij de wekelijkse repetities en de vele optredens. In de eerste extra moeilijke maanden van de coronatijd nam Albert Barsch het initiatief om regelmatig diverse verzorgingshuizen in de gemeente Wijchen te bezoeken. Hij liep buiten rondom het gebouw en speelde ondertussen vrolijke, herkenbare liedjes op zijn accordeon. De bewoners waardeerden dit zeer.

Theo van der Weegen

Theo van der Weegen uit Wijchen

Theo van der Weegen zet zich al bijna 30 jaar op intensieve wijze in voor de geloofsgemeenschap van de Antonius Abt in Wijchen. De verschillende functies die hij oppakt binnen de organisatie van de parochie zijn geloofszaken, maar ook organisatorische en administratieve taken. Onder zijn leiding werd een aantal lastige situaties en reorganisaties tot een goed einde gebracht. Ook maken zijn grote kennis over gebeurtenissen en ontwikkelingen in verleden en heden hem tot een gewaardeerd klankbord en een vraagbaak voor iedereen. Zijn werk bij de Radboud Universiteit Nijmegen heeft ook veel betekend voor de samenleving.

Emiel Janssen

Emiel Janssen uit Wijchen

Emiel Janssen is sinds 1980 actief vrijwilliger bij Sportclub Woezik in diverse functies. Daarnaast heeft hij door de jaren heen als vrijwilliger allerlei activiteiten opgepakt voor vele organisaties. Zo is hij sinds 2012 vrijwilliger bij De Zonnebloem en bij MeerVoormekaar Wijchen. In 2014 kwam daar het onderhoud en beheer van het terrein van woonzorgboerderij De Hagert bij. En sinds 2017 kan ook de Voedselbank Wijchen op zijn hulp rekenen bij het uitleveren van de voedselpakketten. Ook fietst hij iedere dinsdagochtend met een groep mensen die hierbij begeleiding nodig heeft. Zijn energie en hulpvaardige karakter lijken eindeloos.

Jo Klaassen

Jo Klaassen uit Hernen

Jo Klaassen zet zich uitermate intensief op het maatschappelijk vlak en vooral voor het voetbal in de regio Wijchen. In 1965 werd hij bestuurslid bij (toenmalig) RKSV Hernani in Hernen. In de jaren daarna heeft hij zijn vrijwilligersactiviteiten steeds verder uitgebreid. In de diverse rollen ondersteunde hij ook het verenigingsleven in Hernen en Bergharen. Na zijn pensionering intensiveerde de heer Klaassen zijn betrokkenheid nog verder. Twintig jaar lang was hij bijna dagelijks op het sportpark te vinden voor het onderhoud van de voetbalvelden, de materialen en de omliggende groenvoorziening. Met zijn hoofdtaken is hij inmiddels gestopt. Maar in de rol van scheidsrechter is hij nog steeds betrokken.

Loes van Gils-van Hal

Loes van Gils-van Hal uit Wijchen

Loes van Gils-van Hal zet zich sinds 1981 belangeloos in voor de Zonnebloem, afdeling Wijchen. Tot 2005 was zij daar wijkcontactpersoon. Daarnaast is zij nog altijd bezoek vrijwilligster. Ook is zij sinds 2012 twee dagdelen per week te vinden op de kledingafdeling van de Kringloopwinkel in Wijchen. Zij vervult daar inmiddels een coördinerende rol. Vanaf 2010 was Van Hal 3 jaar vrijwilligster bij woonzorgboerderij De Hagert. Elke 2 weken ondersteunde zij de werkgroep ‘Eten en Ontmoeten’.

Fred Bosman (Foto’s: Gemeente Wijchen)

Fred Bosman uit Wijchen

Ruim 35 jaar zet Fred Bosman zich op betekenisvolle en intensieve wijze in voor de samenleving. Vanaf 1970 tot 1980 was decorandus wekelijks als scheidsrechter te vinden op de voetbalvelden bij de jeugd en de volwassenen. Vanaf 1980 werd Bosman lid van de KNVB-werkcommissie opleidingen. Vele jaren verzorgde hij de cursussen voor trainers, rapporteurs, de coaches zaalvoetbal en scheidsrechters. In 1996 verdiende hij als lof hiervoor de Gouden KNVB Speld. Gaandeweg kreeg het zaalvoetbal steeds meer de aandacht van de Bosman. Hij was actief vrijwilliger bij achtereenvolgens Yacumo, Numagu en FC Olympic in diverse functies.
Hieruit ontstond de oprichting van zaalvoetbalschool Wijchen. Bosman is hier ook mede-grondlegger van. Vanaf 2011 zet decorandus zich ook in voor Kinderopvang De eerste Stap. Wekelijks bedenkt en verzorgt hij knutselactiviteiten voor de kinderen.

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen