CDA wil sparen voor de wijk via snelheidsmeters

Foto: collage Pixabay

Door je aan de maximumsnelheid te houden kun je meesparen voor een goed doel, bijvoorbeeld vergroening van de wijk waar je doorheen rijdt of een speeltoestel voor de kinderen in die wijk. Dat idee ziet het CDA in Wijchen wel zitten en wil daarom dat de gemeente meedoet met een Groene Snelheidsmeterspaarpot.

De zogenoemde Spaarpaal, Groene Snelheidsmeter of feelgood-flitspaal is een manier om weggebruikers bewust te maken van hun snelheid en veiligheid in woonwijken. Op een display langs de weg wordt de gemeten snelheid van passerende voertuigen weergegeven. Zij die zich houden aan de maximumsnelheid krijgen op het display een groen duimpje te zien en het bedrag dat ze zo hebben gespaard voor een goed doel.

Provincie

Al diverse gemeenten in Nederland werken met deze methode. Zo werd in Den Haag in een wijk in 2 maanden tijd 1000 euro gespaard. In Noord-Brabant hebben diverse gemeenten al sinds 2018 deze methode ingevoerd. In de gemeente Son en Breugel werd binnen 3 weken zelfs 1500 euro gespaard.

In sommige gemeenten is de provincie eigendom van de snelheidsmeters en komt het gespaarde geld uit de provinciale pot, in andere gemeenten wordt gespaard via de gemeente. Zoals in Nijmegen waar binnenkort een proef met de Groene Snelheidsmeterspaarpot wordt gehouden en het gespaarde geld uit de middelen voor verkeer komen.

Positieve beïnvloeding

Eerder al gaf het college van burgemeester en wethouders op vragen van Kernachtig Wijchen al aan voorstander te zijn van deze methode, maar dat dit nog niet mogelijk was in de provincie Gelderland.

CDA-raadslid Marlien Joosse-de Visser

“Uit de pilot in Nijmegen blijkt dat een dergelijke positieve beïnvloeding van te hard rijden nu ook in onze provincie mogelijk is”, zegt CDA-raadslid Marlien Joosse-de Visser. Het CDA wil weten of het college van plan is om in de gemeente Wijchen ook een dergelijke proef te gaan houden en of de provincie deze Groene Snelheidsmeters verstrekt. “Zo ja, is het college dan van plan om de gemeente Wijchen in te schrijven voor een dergelijke pilot?”

Budgetneutraal

Ook wil de fractie weten of wijkbewoners zelf hun wijk of buurt kunnen aandragen. Als de proef vanuit de provincie voor de gemeente niet budgetneutraal kan verlopen, dan ziet het CDA graag dat burgemeester en wethouders met een voorstel naar de gemeenteraad komen of het meenemen in de begrotingsbehandeling in november.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen