Materialen oude gemeentekantoor worden hergebruikt

Foto:

Het voormalige gemeentekantoor aan het Europaplein in Wijchen is een circulair donorgebouw geworden. Dit betekent dat de materialen die vrijkomen bij de sloop worden hergebruikt.

Een deel van de materialen wordt hergebruikt in het project Tussen Kasteel en Wijchens Meer. Andere materialen worden teruggebracht naar grondstoffen. Gemeente Wijchen en ontwikkelaar Ter Steege geven op deze manier invulling aan de circulaire ambities in het project die door de raad zijn vastgesteld en die een belangrijk onderdeel waren in de inschrijvingsprocedure.

Duurzamere wereld

Wethouder Geert Gerrits bevestigde gisteren, donderdag, als bewijs en start van het project een houten donorhart op het oude gemeentekantoor. “Het gaat nu echt beginnen en dit is natuurlijk een prachtige start. Het oude gebouw verdwijnt, maar komt weer terug als grondstof voor de nieuwbouw. Op deze manier dragen we meteen een steentje bij aan een duurzamere wereld. Ondertussen gaan we volop verder met de uitwerking van alle plannen. Samen met alle betrokken inwoners en ondernemers. Binnenkort hopen we de eerste uitwerkingen te kunnen presenteren.”

Gemeentekantoor Wijchen
Het voormalige gemeentekantoor, gezien vanaf de Kasteellaan. Foto: wijchen.nieuws.nl

Ontmanteld

Het oude gemeentekantoor wordt ‘geoogst’ door het bedrijf New Horizon dat al tientallen gebouwen in heel Nederland onder handen heeft genomen. Eerst wordt al het materiaal dat een-op-een kan worden hergebruikt, zoals kabelgoten en deuren, gedemonteerd. Daarna wordt het gebouw zorgvuldig ontmanteld. Zo wordt goed, herbruikbaar beton gescheiden van materialen die niet bruikbaar zijn voor het recyclen van beton. “Termen als slopen en afval bestaan in onze optiek niet, wij spreken over ontmantelen en grondstoffen”, aldus Rob van Lith van New Horizon.

Grondstoffen

“Grondstoffen zijn schaars en met wat we hebben, moeten we slim omgaan. Ook levert het een serieuze CO2-besparing op, omdat we geen nieuwe grondstoffen hoeven te winnen”, zegt Ronald van Ommen, gebiedsontwikkelaar bij Ter Steege. Uiteindelijk wordt ongeveer 75 procent van het oude gemeentekantoor hergebruikt.

De voorbereidingen worden nu al genomen. Op dit moment wordt geïnventariseerd welke materialen herbruikbaar zijn. Eind dit jaar worden de eerste materialen uit het gebouw gehaald. In het najaar van 2022 is het oude gemeentekantoor voorgoed uit het straatbeeld verdwenen.

Zie ook:
‘Tussen Kasteel en Wijchens Meer’ kost 2,8 miljoen euro

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen