Jonge Wijchense ondernemers scoren met verkoop snus

Rick Jansen (links) en Riny van den Berg in hun kantoor.
Rick Jansen (links) en Riny van den Berg in hun kantoor.
Foto: Still uit reportage EenVandaag

Rick Jansen en Riny van den Berg zijn 2 jonge ondernemers uit Wijchen die goede zaken doen met de online verkoop van snus (spreek uit snuus). Snus bestaat uit een zakje met smaakstof en nicotine dat je tussen lip en tandvlees stopt. Op EenVandaag is een reportage te zien over de beide Wijchenaren.

“Je ziet het niet, je ruikt het niet en het is lang niet zo schadelijk als roken”, zegt Jansen die samen met Van den Berg de snus verkoopt vanuit een autogarage in Wijchen. Het goedje komt uit Zweden, zegt Jansen. Daar zit er tabak in, maar dat mag in Nederland niet. “We hebben allerlei smaken, zelfs tabakssmaak.” De 2 ondernemers zien de verkoop elke maand stijgen. “We zijn inmiddels in contact met grote ketens als Primera.”

Verslavingszorg

Bij Jellinek, een landelijke kliniek voor verslavingszorg, zien ze de opmars van snus ook. Het is niet zo onschuldig als het lijkt, zeggen ze daar. Jellinek vreest dat het gebruik van snus door de nicotine een opstapje wordt naar tabaksgebruik. Over één ding zijn de preventiewerker en de snusverkopers het in elk geval eens: als je toch nicotine wil, is roken van tabak schadelijker dan snus.


FEITEN Snus

  • Snus is een soort tabak in vochtig poedervorm, gemaakt van gestoomde tabak, die vervolgens gemalen wordt en vermengd met zout, natriumcarbonaat en aroma’s.
  • Snus wordt voornamelijk geproduceerd en geconsumeerd in Noorwegen en Zweden.
  • Snus wordt gewoonlijk achter de bovenlip gestopt zodat de nicotine door het slijmvlies gedurende enkele minuten tot meerdere uren wordt opgenomen.
  • Bij kamertemperatuur is Snus niet lang houdbaar door de vorming van kankerverwekkende nitrosamines. Daarom kan snus het best in de koelkast of diepvries bewaard worden.
  • Andere vormen van tabaksgebruik zonder roken zijn pruimtabak en snuiftabak.
  • Snus werd verboden in de Europese Unie in 1992 nadat onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie concludeerden dat snus kankerverwekkend is. Toen Zweden in 1995 toetrad tot de Europese Unie, dwong het land af dat het zou worden uitgezonderd van het verbod op snus. (Bron: Wikipedia)

Hieronder de reportage van EenVandaag.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen