Basisschool De Trinoom wil een ANWB Verkeersplein

Foto: ANWB

De ANWB gaat dit jaar in elke provincie 1 schoolplein omvormen tot een ANWB Verkeersplein. De afgelopen weken hebben meer dan 300 scholen uit heel Nederland zich voor deze actie aangemeld. OBS De Trinoom in Wijchen is een van de scholen die kans maakt op het plein.

Het ANWB Verkeersplein heeft als voornaamste doel kinderen van groep 1 t/m 8 de ruimte te geven om in een veilige omgeving ervaring op te doen met verschillende verkeerssituaties. Het verkeersplein bevat onder andere een rotonde, een zebrapad en verkeersborden. Daarnaast ontvangen de 12 winnende scholen een lespakket waarmee ze op een leuke en leerzame manier alles uit het ANWB Verkeersplein kunnen halen.

Verkeerssituatie

Over de reden dat OBS De Trinoom in de Diemewei meedoet, zegt de school: “Onze school kent 2 vestigingen. Een aantal jaren geleden is de verkeerssituatie aangepakt. Dat heeft de situatie zeker verbeterd, maar er zijn nog wel wat knelpunten. Verder is het een grote school. Met ruim 800 leerlingen worden er veel drukke verkeersbewegingen gemaakt met name in de ochtend en om 14.00 uur. Dit zorgt voor een onoverzichtelijke verkeerssituatie waar de leerlingen zich tussen bewegen. Veel leerlingen komen met de fiets of ze worden gebracht met de auto.”

Onderzoek van Veilig Verkeer Nederland uit 2020 laat zien dat 6 op de 10 kinderen naar school wordt gebracht, terwijl 95 procent binnen een straal van 5 kilometer woont.

Fietsvaardigheid

Recent onderzoek van de ANWB heeft uitgewezen dat leerkrachten zich zorgen maken over de fietsvaardigheid van hun leerlingen. De reden dat kinderen minder fietsen varieert: ze hebben geen fiets, alle activiteiten zijn op loopafstand of ze worden vaak met de auto of bakfiets gebracht. En niet onbelangrijk, de toenemende drukte op de fietspaden en in het verkeer maakt dat ouders hun kinderen niet met een gerust hart alleen op weg sturen.

Stemmen

Wie een plein krijgt wordt uitgemaakt door het aantal stemmen. De scholen met de meeste stemmen, waarbij rekening wordt houden met het aantal leerlingen dat naar de school gaat, komt in de top 3 van de provincie terecht. Deze top 3 wordt voorgelegd aan de Adviescommissie van het ANWB Fonds. Zij bepaalt uiteindelijk wie er wint, waarbij ook wordt gekeken naar de motivering op het aanmeldformulier.

Wie wil stemmen op OBS De Trinoom kan dat doen via de website van de ANWB. Als de school het ANWB Verkeersplein krijgt, zat dit worden opgenomen in het verkeerseducatieprogramma.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen