Talis krijgt Monumentenprijs voor aandacht erfgoed

Wethouder Loermans (2e links) reikte prijs en bloemen uit aan Marcel Loermans en Dorien van den Brink (Talis).
Foto: Gem. Wijchen

Talis heeft de Monumentenprijs 2020 van de gemeente Wijchen gekregen. De woningbouwcorporatie krijgt deze prijs omdat zij volgens de gemeente zorgvuldig en weloverwogen omgaat met haar woningbezit. Ze heeft aandacht voor erfgoed en omgevingskwaliteit.

Wethouder Paul Loermans reikte de prijs gistermiddag uit aan Dorien van den Brink, projectmanager, en Marcel Loermans, projectleider bij Talis. “De respectvolle manier waarop Talis haar woningen aan de Valendries gerenoveerd heeft, waardeer ik heel erg. Ik ben zelf geboren aan de Oosterweg. De Valendries is dus de wijk waar ik mijn jeugd doorbracht”, zo zegt Paul Loermans, wethouder Cultuurhistorie. “Mooi om te zien dat het karakter van de wijk behouden is gebleven.”

Erfgoed

Talis bezit veel woningen die binnen de categorie erfgoed vallen. Veel huizen zijn vlak na de oorlog gebouwd. Deze huizen zijn niet gebouwd voor de eeuwigheid, zijn niet meer duurzaam en in sommige wijken spelen sociaalmaatschappelijke uitdagingen. Veel van deze wijken zijn echter wel ruim opgezet.

Het is een flinke klus om deze huizen en wijken toekomstbestendig te maken; tegelijk biedt het een kans om te investeren in de toekomst door de woningen energiezuiniger en de straten en andere buitenruimten groener maken.

Talis gebruikt bij de renovatie van woningen en wijken de kwaliteiten en oorspronkelijke opzet van de wijken en woningen. Ook neemt de woningbouwvereniging de bijzondere geschiedenis daarin mee. Op die manier ontstaat draagvlak bij de bewoners.

Valendries

De wijk Valendries en de renovatie van de woningen aan de Passeweg en de Passedwarsstraat in Wijchen zijn goede voorbeelden. Belangrijk bij deze renovaties was het respect voor de geschiedenis en het karakter van de buurt.


Feiten en cijfers Talis
  • Talis is een woningcorporatie voor inwoners van Wijchen en Nijmegen.
  • Eind 2020 had Talis 13.747 woningen (9.500 in Nijmegen en 4.247 in Wijchen).
  • Bij het onderhoud investeert  de corporatie vooral in duurzaamheid, zoals allerlei vormen van isolatie. De woningen hebben een gemiddeld energielabel B.
  • Er zitten ruim 13.000 zonnepanelen op de daken.
  • Eind 2020 had Talis 772 zorgwoningen in bezit, waarvan 459 in Nijmegen en 313 in Wijchen.

Zie ook:
HISTORIE: Wijk Valendries betekende einde voor imago boerendorp

 

Reacties

Cookieinstellingen