Van Gogh-expositie voor bewoners De Weegbree

Met de pop-upexpo kunnen ouderen genieten van werk van Vincent van Gogh.
Met de pop-upexpo kunnen ouderen genieten van werk van Vincent van Gogh.
Foto: Henny van Roomen

Ouderen in woonzorglocatie De Weegbree aan de Hoefsestraat in Wijchen kunnen de komende weken genieten van een tentoonstelling door het Van Gogh Museum. Het is een speciale pop-upexpo voor ouderen die zelf niet meer het museum in Amsterdam kunnen bezoeken.

Het kunstmuseum ontwikkelde deze expositie samen met Club Goud en ZZG zorggroep. Tijdens de tentoonstelling hangen er reproducties van topstukken van Van Gogh in De Weegbree: van De Aardappeleters tot de bekende bloesems. De 72 bewoners van De Weegbree kunnen 2 weken lang genieten van de expositie.

Landschappen

Het thema en de naam van de expositie is Het land van Van Gogh. Uit gesprekken tussen het museum en ouderen kwam naar voren dat kunstwerken met natuur erop favoriet zijn. Daarom heeft het ‘Van Gogh’ de mooiste landschappen uit zijn collectie geselecteerd voor de pop-upexpo. Om ouderen met elkaar in gesprek te brengen, stelt de expositie bij elk kunstwerk vragen als: Wat deed u vroeger op een stranddag? Of: wat ziet u wel eens buiten, waarvan u graag een tekening wilt maken?

Geheugen

De pop-upexpo biedt ouderen gespreksstof, een manier om anderen te ontmoeten en het geeft bewoners van de zorglocaties iets om naar (uit) te kijken. “De liefde voor kunst verdwijnt niet met de jaren, integendeel zelfs”, vertelt Moniek van Daal van Club Goud. “Bij ouderen met dementie blijven de zaken van het hart het langst in het geheugen aanwezig en kunst is een perfecte manier om het hart te bereiken. Kunst is balsem voor de ziel. Het brengt afleiding, troost en plezier.”


Feiten ‘Het land van Van Gogh’
  • Tot het einde van dit jaar reist Het land van Van Gogh langs woonzorglocaties in Arnhem, Nijmegen en Noord-Brabant.
  • De POP-UP EXPO XL in een initiatief van Club Goud, een organisatie die zich inzet om ouderen zolang en zoveel mogelijk bij de maatschappij te betrekken.
  • Aan het project werken ook Het Noordbrabants Museum uit Den Bosch en het Nijmeegse Museum Het Valkhof mee. Zij ontwikkelen samen met DrieGasthuizenGroep en BrabantZorg pop-upexposities rondom topstukken uit hun collecties.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen