Vuil en rommel langs de rivieren worden opgeruimd

Foto: IVN Maas en Waal

Staatsbosbeheer gaat deze maand het grote vuil langs de rivieren verwijderen dat is achtergebleven na de hoge waterstanden in de afgelopen maand. Ook wordt de schade op de terreinen hersteld. Wie zelf al aan de slag wil gaan om te helpen met schoonmaken, moet oppassen voor modder en drijfzand.

Het hoge water in de rivieren zakt en laat een hoop troep achter. Veel mensen willen meehelpen met opruimen en IVN Maas en Waal is gevraagd om hiervoor iets te organiseren. Volgens de natuurorganisatie komt er nogal wat bij kijken om opruimacties op terreinen van verschillende grondeigenaren en de afvoer van het afval te organiseren. Ook is het volgens IVN Maas en Waal nog te vroeg voor een volledig beeld van de situatie.

Overzicht van schoonmaakacties in Wijchen in augustus. Bron: helemaalgroen.nl

Drijfzand

Voorlopig is het wellicht zinvoller, als betrokken inwoners zelf met een grijper en vuilniszak op pad gaan en meenemen wat zij kunnen dragen, zegt IVN dat wel adviseert dat pas te doen als het weer veilig is om door de uiterwaarden te lopen. Modder en drijfzand kunnen verraderlijk zijn.

Mensen moeten ook voorbereid zijn mogelijk geconfronteerd te worden met verdronken lichamen van mens of dier. In dat geval dient de politie (112) of Rijkswaterstaat (0800-8002) gewaarschuwd te worden.

HelemaalGroen

Handig is, om tijdens de schoonmaaktocht de gratis app HelemaalGroen op de telefoon te gebruiken. Daarmee kan aan anderen getoond worden waar al opgeruimd is. IVN Maas en Waal houdt op zaterdag 4 september de landelijke actie ‘Schone Rivieren Expeditie’ langs de Waal.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen