Wanneer is er geluidsoverlast en wat kun je eraan doen?

Foto: Politie Nederland

Geluidsoverlast is iets wat per persoon verschilt. Op het moment dat er geluid is wat je irriteert, afleidt of boos maakt, dan heb jij last van het geluid. Maar ook al heb je daar last van, wil dat niet zeggen dat dit ook onder overlast valt.

Soms zijn het ‘leefgeluiden’ waar je last van hebt. Dit zijn geluiden die ontstaan doordat iemand normaal leeft in zijn woning. Een voorbeeld hiervan is het lopen in huis of op de trap; omdat de woningen bijvoorbeeld al wat ouder zijn, kun je als buur horen. Of kinderen die lekker aan het spelen zijn, maar voor jou misschien wat te luidruchtig zijn. Maar ook als de buurman misschien even muziek draait of aan het klussen is.

Je kunt dan bedenken: als ik normaal leef, maak ik dan ook deze geluiden? Als het antwoord hierop voor jou of een ander ‘ja’ is, dan valt dit onder leefgeluiden. De politie kan hier dan ook niets mee. Zelf zou je uiteraard afspraken kunnen maken met je buren over bijvoorbeeld het volume van de muziek die gedraaid wordt of over het moment waarop geklust wordt.

Excessen

Heb je last van echte excessen? Houdt de overlast lang aan? Is het ’s avonds laat of in de nacht? Zijn er eventueel meerdere mensen die de overlast ervaren? Dan is het verstandig om eerst zelf op een rustige manier je buren hierover te benaderen.

Mocht je zelf een feestje geven, of ga je een flinke verbouwing aan, dan is het verstandig om dit even bij je buren te melden en eventueel afspraken te maken. Je kweekt dan begrip voor de situatie en voorkomt dat de gemoederen hoog oplopen.

Lukt het niet om de situatie op te lossen, bel bij excessen dan de politie (0900-8844). De politie komt dan ter plaatse om de situatie op te lossen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen