112

Beveiligingscamera kan politie helpen bij inbraken

Foto: Stichting Nationale Inbraak Preventie

Bij veel woningen hangt tegenwoordig een beveiligingscamera. Een vraag vanuit de politie is om de aanwezigheid van die camera’s te melden om op te nemen in ‘Camera in Beeld’.

Camera in Beeld is een politiesysteem dat buitencamera’s op een kaart laat zien. Dat kunnen CCTV-camera’s (closed-circuit television) zijn bij overheden, winkels of woonhuizen. Zo weet de politie waar camerabewaking is.

Woninginbraak

Als er bijvoorbeeld een inbraak is geweest, kan de politie via Camera in Beeld beelden van de dader verzamelen en kan de dader wellicht sneller worden aangehouden. Een camera kan bijvoorbeeld een voorbijrennende verdachte van een woninginbraak opnemen of een incident bij de buren, een mishandeling of vernieling in de straat.

Opvragen

De politie houdt zich hierbij ook aan bepaalde regels: er wordt niet meegekeken met de camera’s en de beelden worden alleen gebruikt als het nodig is. En die beelden worden dan ook opgevraagd bij de eigenaar van de camera. Wanneer agenten de camerabeelden kunnen gebruiken in het opsporingsproces, dan wordt dat volgens wettelijk voorschrift opgenomen in het strafdossier.

Camerabeelden kunnen in het belang van een onderzoek overigens ook gevorderd worden zonder dat men zich heeft aangemeld bij Camera in Beeld.

Aanmelden

Wie een beveiligingscamera bij een woning of bijvoorbeeld een deurbel met camera bij zijn woning heeft of wil installeren, moet zich wel houden aan bepaalde regels. Wie een beveiligingscamera heeft kan zich aanmelden voor Camera in Beeld via de website van de politie.

Reacties

Cookieinstellingen