Wijchen vraagt provincie om 870 extra woningen

Foto: Hans Braxmeier/Pixabay

De gemeente Wijchen wil de provincie Gelderland voorstellen om de komende jaren 870 extra woningen te bouwen. Het college van burgemeester en wethouders ziet kansen om de extra woningen toe te voegen aan de plannen voor Wijchen-West en Huurlingsedam.

“Meer woningen betekent meer kansen voor iedereen die een woning zoekt. Maar ook kansen voor scholen, winkels en verenigingen. Want Wijchen zal een beetje gaan groeien”, zegt wethouder Geert Gerrits van Wonen en Ruimtelijke Ordening

Woondeal

Wijchen-West en Huurlingsedam zijn als versnellingslocatie opgenomen in de Woondeal tussen Rijk, provincie en de gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen. Dit betekent dat op beide plekken kansen zijn om snel te starten met bouwen. De 870 extra woningen zijn niet meegenomen in de Woondeal. Daarom vraagt de gemeente nu om af te mogen wijken van deze regionale afspraken. Later deze maand besluit de gemeenteraad over het voorstel van het college.

Wethouder Geert Gerrits. Foto: Gemeente Wijchen

Woningtekort

Er zijn op dit moment duizenden mensen op zoek naar een woning in Wijchen. Wethouder Geert Gerrits: “De druk op de woningmarkt is erg hoog. Daarom zijn er veel nieuwe woningen nodig. In lijn met de Woondeal hebben we in Wijchen een aantal grote en ook kleinere plannen opgepakt. In totaal gaat het om ongeveer 1800 woningen. Als er akkoord wordt gegaan met de gevraagde 870 extra woningen gaat Wijchen in totaal ongeveer 2700 nieuwe woningen bouwen in de periode tot 2030. Het accent zal liggen op betaalbare woningen.”

Kwaliteit

De afgelopen jaren heeft Wijchen volgens Gerrits sterk ingezet op gemengde wijken die klaar zijn voor de toekomst. Ook met de extra woningen blijft kwaliteit vooropstaan. Niet alleen op wijkniveau, maar ook op straatniveau wil de gemeente verschillende woningsoorten naast elkaar: klein en groot, goedkoop, betaalbaar en vrije sector, huur en koop. Inzet is om een aantrekkelijke dorpse woonkwaliteit te realiseren, waar het ook over 30 jaar nog prima wonen is, volgens de gemeente.

Met de gevraagde 870 extra woningen kunnen beide wijken helemaal worden afgebouwd. De werkzaamheden in Huurlingsedam kunnen volgend jaar al starten. Wijchen-West volgt in 2023.

Zie ook:
Wijchen: na papieren plannen nu echt woningbouw

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen