Aantal rokers gestegen door coronacrisis

Foto: Kruscha/Pixabay

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat veel rokers vaker een sigaret opsteken. Bijna 1 op de 5 Nederlanders zegt meer te zijn gaan roken in coronatijd. Dit gaat in tegen de trend van de afgelopen jaren waar het aantal gerookte sigaretten juist daalde. In Wijchen is het aantal rokers sinds 2012 wel gedaald.

Dit blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van alle GGD’en in samenwerking met het RIVM en het CBS. Deze maand, oktober, staat bekend als Stoptober, de maand dat veel Nederlanders proberen te stoppen met roken.

Wijchen

Ieder jaar probeert ongeveer een derde van alle rokers in Nederland van hun nicotineverslaving af te komen. De coronamaatregelen hebben veel rokers hierbij niet geholpen. Integendeel: door stress en verveling geeft namelijk 1 op de 5 rokers aan dat zij juist meer zijn gaan roken door de pandemie.

De ‘schoorsteen van Nederland’ is de Drentse gemeente Hoogeveen. 25,5 procent van de Hoogeveners geeft namelijk aan wel eens een sigaret op te steken: nergens in het land is dit percentage zo hoog. In Wijchen bedraagt het aantal rokers 15,6 procent; dat is iets onder het landelijk gemiddelde van 16,7 procent. In 2012 bedroeg het aantal rokers in Wijchen nog 18,8 procent.

Nergens in Nederland wonen in verhouding zo weinig rokers als in de Noord-Brabantse gemeente Waalre. 8,7 procent van de Waalrenaren geeft namelijk aan wel eens een sigaret op te steken.

Verzekering

Foto: Myriams Fotos/Pixabay

Voor mensen die willen stoppen met roken, zijn er allerlei gratis hulpmiddelen beschikbaar. Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer, legt uit: “Veel mensen weten niet dat professionele begeleiding bij het stoppen met roken volledig vergoed wordt vanuit de basisverzekering. En sinds vorig jaar geldt er ook geen eigen risico meer. Hulp bij stoppen kost je dus eigenlijk geen geld.”

Eén kanttekening geeft Prins hier wel bij: “Vanuit de basisverzekering wordt per jaar 1 poging om te stoppen vergoed. Lukt dat niet in 1 keer of wil je een alternatieve behandeling, check dan of je een aanvullende verzekering hebt, die hiervoor dekking biedt”.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen