Aandacht voor oogzorg op Dag van het Zicht

Foto: Pearle

Het is vandaag de Internationale Dag van het Zicht. Wereldwijd hebben 1,1 miljard mensen te maken met verlies van zicht. Zonder verbetering van de oogzorg stijgt dit aantal in 2050 naar 1,7 miljard mensen, terwijl zichtverlies in 90 procent van de gevallen voorkomen of behandeld kan worden.

World Sight Day vindt iedere tweede donderdag van oktober plaats. Deze dag is door het Internationaal Agentschap voor de Preventie van Blindheid (IAPB) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in het leven geroepen om aandacht te vragen voor slechtziendheid en blindheid.

Wereldwijd probleem

Zichtverlies is een wereldwijd probleem; 90 procent van de mensen met verlies van zicht woont in een derdewereldland. Zij hebben veelal geen toegang tot adequate zorg en hebben last van slecht zicht, omdat ze geen bril kunnen krijgen.

Daarnaast worden vrouwen extra hard getroffen door dit probleem. Zij hebben 12 procent meer kans op zichtverlies dan mannen. Vrouwen worden gemiddeld genomen ouder dan mannen, en voor veel oogaandoeningen is ouderdom een risicofactor. Vrouwen hebben in veel landen minder toegang tot zorg dan mannen. Hierdoor lopen zij een groter risico op blijvend zichtverlies, wat zich vertaalt in ongelijke kansen, onder andere op de arbeidsmarkt.

Donatie

Uit recent onderzoek van Pearle blijkt dat Nederlanders gemiddeld 1 tot 2 keer per jaar naar de tandarts gaan, maar eigenlijk maar een enkele keer hun ogen laten checken. Om het Oogfonds te steunen doneert Pearle vandaag 1 euro voor iedere (gratis) oogmeting in haar winkels. Het Oogfonds, dat zich sinds 1947 inzet voor het tegengaan van blindheid, slechtziendheid en oogaandoeningen in Nederland, zal de donatie gebruiken voor het verrichten van wetenschappelijk onderzoek en het geven van voorlichting.

 

Reacties

Cookieinstellingen