Oud-Wijchense Ank Bijleveld waarnemer in Almere

Ank Bijleveld-Schouten
Foto: Provincie Flevoland

De uit Wijchen afkomstige Ank Bijleveld-Schouten (CDA) gaat aan de slag als waarnemend burgemeester van Almere. Dat heeft de provincie Flevoland bekendgemaakt. De voormalig minister van Defensie volgt Franc Weerwind op, die begint als minister voor Rechtsbescherming in het kabinet-Rutte IV.

Ank Schouten werd in 1962 geboren in IJsselmuiden en bracht haar jeugd door in Wijchen. Haar vader was militair en verhuisde voor zijn werk regelmatig. Haar zus Bea, die nog steeds in Wijchen woont, is gedeputeerde in Gelderland. Vader Eef richtte de Wijchense CDA-afdeling op en was daar jarenlang actief als bestuurslid.

Mariaschool

Ank zat in Wijchen op de Mariaschool en volgde daarna het gymnasium van het Dominicus College in Nijmegen. Van 1980 tot 1986 studeerde ze bestuurskunde aan de toenmalige Technische Hogeschool Twente.

Defensie

Ank Bijleveld was eerder gemeenteraadslid in Enschede, werd in 1989 voor het CDA lid van de Tweede Kamer en in 2001 burgemeester van de nieuwgevormde gemeente Hof van Twente. Van 2007 tot 2010 was ze staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het kabinet-Balkenende IV. Per 1 januari 2011 werd ze commissaris van de Koningin in Overijssel. In het kabinet-Rutte III was ze minister van Defensie; op 17 september 2021 bood ze haar ontslag aan als minister na een motie van afkeuring door de Tweede Kamer over de evacuatie van Afghanen in Afghanistan.

Floriade

Franc Weerwind (57) was sinds september 2015 burgemeester van Almere. Bijleveld blijft waarnemend burgemeester tot de installatie van de nieuwe, door de kroon benoemde burgemeester, meldt de provincie.

Met de benoeming tot waarnemend burgemeester in Almere houdt de provincie rekening met de wensen van de gemeenteraad. Commissaris van de Koning Leen Verbeek installeert Bijleveld maandag 17 januari voor onbepaalde tijd. Bijleveld zal zich, naast de gebruikelijke verantwoordelijkheden, onder meer gaan bezighouden met de Floriade, de gemeenteraadsverkiezingen en de coronapandemie.

Reacties

Cookieinstellingen