Mogelijk jeugdstrafrecht voor pakketbezorger Tarik O.

De rechtbank in Arnhem. Foto: de Rechtspraak
De rechtbank in Arnhem. Foto: de Rechtspraak
Foto: de Rechtspraak

De nu 20-jarige verdachte van het doodrijden van de Wijchenaar Sebastiaan Theloosen, komt mogelijk in aanmerking voor jeugdstrafrecht. Dat zou betekenen dat hij een lagere straf krijgt dan bij volwassenenstrafrecht. Het gerechtshof in Arnhem heeft dat deze week in een tussenarrest besloten.

Tarik O. reed in 2020 als pakketbezorger in de wijk Ververt in Wijchen Theloosen na een woordenwisseling opzettelijk aan; de 42-jarige Wijchenaar overleed hierbij aan zijn verwondingen. O. kreeg eerder van de rechtbank in Utrecht een celstraf van 7 jaar en tbs opgelegd omdat bewezen werd geacht dat hij Theloosen opzettelijk had aangereden.

Geestelijk niveau

Advocaat Gerard Roethof tekende namens zijn cliƫnt hoger beroep aan tegen de uitspraak. Volgens de advocaat was O. ten tijde van zijn daad 19 jaar, maar zat hij geestelijk op het niveau van een minderjarige, volgens een onderzoek van een psycholoog. Als O. wordt veroordeeld volgens het jeugdstrafrecht valt de straf anders uit. Meestal lager; daarnaast kan er geen tbs opgelegd worden, maar wel een PIJ-maatregel. Het hof wil, voor het een beslissing neem, eerst de psycholoog en andere deskundigen horen.

Jeugdstrafrecht

Kinderen tussen de 12 en 18 jaar die een strafbaar feit begaan, worden in beginsel berecht volgens het jeugdstrafrecht. Voor verdachten vanaf 18 jaar geldt in principe het volwassenenstrafrecht. De rechter kan hiervan afwijken, afhankelijk van de geestelijke ontwikkeling van verdachten. Rechters proberen zoveel mogelijk aan te sluiten bij het ontwikkelingsniveau van verdachten als ze in de leeftijdsgroep van 16 tot 23 jaar zitten. De rechter kan er daarom voor kiezen om verdachten van 18 tot 23 jaar te straffen volgens hetĀ jeugdstrafrecht. Vanaf 23 jaar geldt altijd het strafrecht voor volwassenen.

Volwassenenstrafrecht

Aan de andere kant, als verdachten 16 of 17 jaar zijn, kan de rechter besluiten om het volwassenenstrafrecht toe te passen. Dit kan hij bijvoorbeeld doen omdat een jeugdstraf niet past bij hun geestelijke ontwikkeling of een misdrijf te ernstig wordt gevonden voor het opleggen van een jeugdstraf.

Zie ook:
Het dossier over deze zaak

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen