Kernachtig Wijchen, CDA en VVD praten over coalitie

De drie grootste partijen praten verder over een coalitie in Wijchen.
De drie grootste partijen praten verder over een coalitie in Wijchen.
Foto: CIZO Communicatie Wijchen

De drie grootste partijen – Kernachtig Wijchen, CDA en VVD – gaan in een tussenstap praten over een mogelijke samenwerking. Dat is de uitkomst van de verkenningsgesprekken over een nieuwe coalitie.

Het is nog te vroeg om te besluiten een coalitie te vormen en een akkoord te schrijven. Eerst is een tussenstap nodig. Informateur Geert Gerrits: “We zien zeker voldoende inhoudelijke overeenkomsten tussen deze partijen om verder te praten. Maar er is meer verdieping nodig. Een samenwerking betekent ook een andere rol voor het CDA: van oppositie naar coalitie. Ook daarover praten we verder.”

Geert Gerrits. Foto: Gemeente Wijchen

Verkenningsgesprekken

Na de gemeenteraadsverkiezingen nam Geert Gerrits het voortouw om een coalitie te vormen. In twee gespreksrondes is gesproken met vertegenwoordigers van alle fracties in de gemeenteraad. Gerrits: “Met alle partijen hebben we prettige maar stevige gesprekken gevoerd over inhoudelijke onderwerpen. Dat belooft hoe dan ook een constructieve samenwerking in de toekomst. We zien op inhoud met alle partijen raakvlakken, maar om het meest recht te doen aan de uitspraak van kiezer verkennen we nu eerst een samenwerking tussen Kernachtig Wijchen, CDA, en VVD.”

Oppositie

Dit zijn de drie partijen die de meeste stemmen kregen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. Samen bezetten deze partijen 18 van de 27 raadszetels. Mocht het tot een coalitie komen, dan gaat de PvdA de oppositie in; die partij zit nu in de coalitie met 1 wethouder, Titus Burgers. Nog deze week gaan de 3 partijen verder in gesprek over een mogelijke samenwerking.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen