Schoenontwerper Jan Jansen bij Fashion Day Wijchen

Jan Jansen, schoenontwerper, is zondag in Wijchen.
Foto: Jan Jansen Amsterdam

De bekende schoenontwerper Jan Jansen is komende zondag tijdens Fashion Day Wijchen te gast bij schoen- en modezaak Mille Grazie aan de Markt in Wijchen. Fashion Day is een koopzondag waarop modeliefhebbers hun hart kunnen ophalen.

Fashion Day in het centrum van Wijchen duurt van 13.00 tot 17.00 uur. Jan Jansen is van 13.00 tot 15.00 uur voor een meet-and-greet aanwezig bij Mille Grazie. Ook signeert hij Jan Jansen-schoenen.

Bij Mille Grazie wordt zondag onder meer de SS’22-collectie van Jan Jansen Amsterdam geshowd en er is een mini-expositie van zijn rijke collectie. Wie nog bijzondere exemplaren van Jan Jansen-schoenen voor de mini-expositie heeft, kan contact opnemen met Mille Grazie of bellen 024-64 55 550.

Jan Jansen

Jansen (80) ontwerpt voor vrouwen en mannen, maar damesschoenen hebben zijn voorkeur omdat daar meer variatie in mogelijk is. In al zijn collecties zit de kleur rood. Zijn ontwerpen worden vaak veelzijdig en vernieuwend genoemd. Beroemd zijn zijn schoenen met ‘zweefhak’. Hij beheerst ambachtelijke technieken en is creatief met kleur en materialen. Ook vallen vaak de woorden extravagant, origineel en geestig. Zelf zegt Jansen zich niet bezig te houden met trends en marktwerking en maakt hij vooral wat hij zelf mooi vindt. Jan Jansen beschikt over eigen winkels, onder meer in Nijmegen.

Kunstacademie

Jansen werd in 1941 in Nijmegen geboren. Hij was de zoon van een verkoopleider van de kinderschoenenfabriek Nimco en wilde van jongs af aan schoenontwerper worden. Hij leerde tekenen op de avondopleiding van de kunstacademie in Eindhoven en ging naar de schoenmakersvakschool in Waalwijk. In 1959 maakte hij voor zijn (aanstaande) vrouw en muze Tonny zijn eerste schoen en in 1961 ontwierp hij de ‘Me’ voor zichzelf. In 1962 ging hij een half jaar naar een schoenatelier in Rome om te leren hoe schoenen met de hand gemaakt moesten worden.

Dior

Na terugkomst in Nederland opende hij in 1963 onder de naam Jeannot een eigen atelier in Amsterdam, met klanten als Conny Stuart en Adèle Bloemendaal. Om dit handwerk mogelijk te maken werkte hij daarnaast als anoniem ontwerper voor onder anderen Dior en Charles Jourdan. In 1968 stopte hij met zijn atelier en opende zijn eerste winkel, ‘Ja Ja’. Daarvoor ontwierp hij prototypes en de leesten, de schoenen weden daarna in een fabriek gemaakt. Sinds 1984 heet zijn winkel en label voluit ‘Jan Jansen’.  In 2013 werd hij geëerd als Dutch Designer of the Year.

 

 

 

 

Reacties

Cookieinstellingen