Gelderlanders zijn conservatief over eigen afscheid

Foto: Monuta

Van de mensen in Gelderland kiest 70 procent bij een uitvaart voor een standaard of klein en intiem afscheid. 51 procent van de ondervraagden kiest koffie en cake voor gasten op zijn of haar uitvaart. Dit blijkt uit onderzoek onder 1500 volwassen Nederlanders in opdracht van uitvaartonderneming Monuta. Slechts 14 procent ziet het afscheid als hun ‘laatste feestje’.

“In het leven kan het soms niet groter of uitbundiger bij de geboorte van een kind of bruiloft. Bij het laatste afscheid zijn we juist ingetogen en een beetje conservatief”, zegt Corné Mulders, directeur Uitvaartzorg bij Monuta.

Spijt

Om het afscheid van dierbaren meer bespreekbaar te maken zijn uitvaartverzorgers van Monuto afgelopen weekeinde in verschillende steden in Nederland de straat opgegaan met de vraag ‘Is er cake na de dood?’. Mulders: “Met kleine dingen maken we een afscheid heel persoonlijk. Zoals muziek, het delen van herinneringen en foto’s. Wat Nederlanders vooral belangrijk vinden is dat nabestaanden niet met vragen achterblijven rondom het afscheid. Als nabestaanden weten hoe iemand het afscheid had gewild, blijven zij niet achter met spijt of het gevoel dat ze niet goed afscheid hebben kunnen nemen. Nadenken en praten over de eigen sterfelijkheid vinden mensen ingewikkeld en confronterend.”

Zwartgekleed

De afgelopen decennia is afscheid nemen steeds persoonlijker geworden. In zowel uitvoering als in rituelen. Waar vroeger iemands geloof leidend was in hoe een afscheid eruitzag, is dat nu minder vanzelfsprekend en zijn er veel meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld qua locatie: in een uitvaartcentrum, stadion, of in een restaurant. Of de catering: van koffie en cake, een Italiaanse borrel tot sushi. Naast koffie en cake is zwartgekleed komen ook een traditie. Dat vinden Gelderlanders niet meer gebruikelijk (91%).

Jongeren

Bijna de helft van de Nederlanders is niet bang voor de dood. Toch praten 4 op de 10 mensen niet over hun eigen afscheid met naasten. Zeker meer dan twee derde bespreekt liever het eigen afscheid dan hun salaris, seksleven of gewicht. Er is een duidelijk verschil tussen jongeren en ouderen (66+ jaar). Jongeren bespreken liever hun salaris of seksleven dan het afscheid. Bij ouderen is het daarentegen omgekeerd.

68 procent van de Gelderlanders vindt het belangrijk om het eigen afscheid te bespreken. Toch heeft slechts 38 procent van de Gelderlanders de wensen voor hun afscheid vastgelegd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen