PvdA: Komt energietoeslag wel bij alle doelgroepen?

Foto: Pixabay

De PvdA in Wijchen is bezorgd dat mensen die niet in beeld zijn bij de gemeente en niet de mogelijkheid hebben zelf een aanvraag in te dienen, buiten de energietoeslag van 800 euro vallen.

De PvdA wil graag van het college van burgemeester en wethouders (B en W) weten wat het doet om de genoemde groep zo klein mogelijk te maken. Het college besloot onlangs om huishoudens met een laag inkomen een energietoeslag van 800 euro te geven om de pijn van de fors gestegen energieprijzen enigszins te verlichten. “De uitdaging bij het uitvoeren van de uitbetaling is het bereiken van de doelgroep, huishoudens met een laag inkomen”, zegt raadslid Katja Jamin.

Niet in beeld

Een deel van de huishoudens die in aanmerking komen, zijn bekend bij de gemeente omdat ze een uitkering ontvangen. Een deel van de huishoudens die niet automatisch een energietoeslag ontvangen, kunnen gebruikmaken van de mogelijkheid om vanaf 25 april een aanvraag in te dienen.

Raadslid Katja Jamin. Foto: PvdA Wijchen

Zorgen

Maar er zijn ook huishoudens die niet in beeld zijn en geen aanvraag indienen, maar het wel nodig hebben, aldus de PvdA. “De PvdA Wijchen maakt zich zorgen over de laatste groep. De groep die niet in beeld is voor de compensatie en niet de mogelijkheid heeft om het – zelfstandig – aan te vragen.”

Aantal huishoudens

De PvdA wil van B en W weten of er, per groep, een inschatting is te maken over het aantal huishoudens dat in aanmerking komt voor compensatie en ook welke samenwerkingspartners ingezet kunnen worden om groep 3 in beeld te brengen. Tevens wil de fractie weten hoe deze partners deze mensen kunnen ondersteunen.

Structureel plan

Een vraag die resteert: “Kan het college met een structureel plan komen om in de toekomst compensatieregelingen voor lage inkomens zorgvuldig en compleet uit te voeren? We denken hierbij onder meer aan huishoudens in diverse uitkeringen, gepensioneerden zonder of met een klein extra pensioen en zzp’ers.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen