Wijchen Vitaal Thuis biedt 65+’ers handvatten

Het team van Wijchen Vitaal Thuis
Foto: CIZO Communicatie Wijchen

Steeds meer en steeds vaker wonen ouderen zelfstandig. Diegenen die hulp nodig hebben, kunnen een beroep doen op een thuiszorgorganisatie. Om 65+’ers in Wijchen te helpen om met de diverse uitdagingen van het leven om te gaan is gestart met het project ‘Wijchen Vitaal Thuis’. Hierin werkt Buurtzorg Wijchen samen met diverse therapie-aanbieders.

door Hans Bouwman

“We willen bijdragen aan het vermogen van de ouder wordende 65+’ers in Wijchen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven om te gaan”, zegt Anne Elsinghorst van Wijchen Vitaal Thuis.

Samenwerking

Wijchen telt circa 9000 inwoners van 65 jaar en ouder; dat is circa 22 procent van het totaal. Het project Wijchen Vitaal Thuis dat zich richt op deze doelgroep, is ontstaan uit samenwerking van thuiszorgorganisatie Buurtzorg Wijchen, diëtiste Astrid Holweg, Fysiotherapie Wijchen en Ergotherapie JiPA. Door deze samenwerking kan snel en efficiënt hulp worden geboden bij 65+’ers die met vragen zitten.

“Bijvoorbeeld als iemand zich zorgen maakt over hoe het moet als je ouder wordt en of er wel genoeg mensen om hen heen zijn om te helpen”, zegt Elsinghorst. Maar mensen kunnen ook een beroep doen op Wijchen Vitaal Thuis als men zich goed wil voorbereiden op het ouder worden, of men wil kijken hoe je fitter en vitaler door het leven kunt gaan.

Positieve gezondheid

Anne Elsinghorst. Foto: CIZO Communicatie Wijchen

“Als iemand zich bij ons meldt, komen we gratis en vrijblijvend langs om samen te kijken hoe men grip op het leven en gezondheid kan houden”, vertelt Elsinghorst die als wijkverpleegkundige bij Buurtzorg Wijchen werkt. Het uitgangspunt daarbij is positieve gezondheid. Hierbij ligt de nadruk niet op de beperkingen of ziekte van de mens, maar op veerkracht, eigen regie en aanpassingsvermogen. Het is bedacht en ontwikkeld door Machteld Huber. “Gezondheid is breder dan de afwezigheid van ziekte en klachten. Elementen als veerkracht, zingeving en zelfmanagement staan steeds meer centraal”, zegt Huber.

Formulier

Oudere Wijchenaren die zich bij Wijchen Vitaal Thuis aanmelden krijgen een formulier waarop ze simpel kunnen aangeven hoe het staat met onder meer het dagelijks functioneren, lichaamsfuncties en de kwaliteit van leven. Aan de hand hiervan wordt in een persoonlijk gesprek gekeken op welke wijze hulp kan worden geboden. Bijvoorbeeld door een diëtiste, een fysiotherapeut of ergotherapeut. Doordat er korte lijnen zijn, kan er snel en adequaat gehandeld worden.

Behoefte

Elsinghorst geeft aan dat Wijchen Vitaal Thuis een project is dat loopt tot december, maar dat ze hoop dat het daarna wordt voortgezet, omdat ze ziet en hoort dat het in een behoefte voorziet.

Wie meer wil weten over Wijchen Vitaal Thuis of zich wil aanmelden, kan contact opnemen met Anne Elsingshorst (06-10 08 20 27) of e-mailen naar [email protected].

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina of krijg gratis onze
dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

Reacties

Cookieinstellingen