Taxus Taxi gaat vanaf zaterdag toch snoeisel ophalen

Foto: Taxus Taxi

Stichting Taxus Taxi gaat toch taxussnoeisel inzamelen. Eerder liet de organisatie weten dat dit jaar niet te doen omdat de afnemers van het snoeisel geen capaciteit hebben om nieuw snoeisel aan te nemen. Een van de afnemers meldde zich echter bij Taxus Taxi met de vraag of er alsnog in een bepaalde hoeveelheid snoeisel zou kunnen worden voorzien.

“Afgelopen weekend kregen we het te horen”, vertelt Werner Toonen, coördinator van Taxus Taxi. “Eerst zitten we maanden in spanning met de vraag of de inzameling door kan gaan. Vervolgens hakken we de knoop door en kunnen we beginnen met de afsluiting van wat al was opgezet voor 2022. Nog geen 2 weken later kunnen we aankondigen dat er vanaf zaterdag 25 juni toch een aangepaste inzameling gaat plaatsvinden. Niet alleen voor ons, maar zeker ook voor onze trouwe taxusdonateur is dit ontzettend verwarrend. We leven op dit moment blijkbaar in een wereld waarin weinig zeker is. Ook wij ondervinden dat nu. Ondanks de gemengde gevoelens willen wij deze kans aangrijpen en daarmee een kleine inzameling op touw zetten.”

Corona

De stichting zet zich al sinds 2008 in voor de strijd tegen kanker. In de taxusnaaldjes zit de stof paclitaxel (merknaam Taxol) dat kankerremmend werkt.  Het is de basisgrondstof voor kankerremmende medicijnen. Om verschillende redenen besloot de stichting onlangs om dit jaar geen snoeisel in te zamelen. Een van de belangrijkste redenen was dat de afnemers van het snoeisel geen capaciteit hebben om nieuw snoeisel aan te nemen. Mede door corona liggen de meeste fabrieken regelmatig stil, wat enorm drukt op de capaciteit.

Beperkt

De afnemer die zich heeft gemeld voor het taxusgroen kan dit jaar slechts 125.000 kilo snoeisel verwerken, een kwart van de hoeveelheid die normaal door Taxus Taxi wordt ingezameld.  Dit betekent dat de stichting enkel in een beperkt werkgebied actief zal zijn en dat de inzameling zal stoppen zodra de benodigde hoeveelheid bereikt is. Wie wil weten of Taxus Taxi dit jaar langskomt om snoeisel op te halen, kan dit zien door middel van het invoeren van de postcode op www.taxustaxi.nl.

Kosten

De kosten voor het inzamelen en verwerken van het taxussnoeisel zijn hoger dan ooit. Daarom heeft Taxus Taxi moeten besluiten om dit jaar niet te werken met uitgifte- en inzamelpunten. Daarnaast zal de kantoorbezetting gereduceerd worden naar bijna nihil. Dit betekent dat de stichting telefonisch niet bereikbaar zal zijn. Een afspraak maken om snoeisel op te halen is daardoor enkel online mogelijk.

“We weten dat deze maatregel mensen treft die niet met een computer overweg kunnen. Het doet dan ook pijn dat deze maatregel effect zal hebben op de service die mensen van ons gewend zijn.  Helaas kunnen wij niet anders”, aldus Werner Toonen.

Reacties

Cookieinstellingen