D66: ‘Gemeente heeft geen grip op zorgaanbieders’

Gezinshuis de Parel van Shelterzorg in Balgoij
Gezinshuis de Parel van Shelterzorg in Balgoij
Foto: Google Maps

D66 Wijchen vraagt zich af waarom het college van burgemeester en wethouders niets heeft gedaan na signalen van misbruik van zorggelden en fraude bij Shelterzorg. De partij wil weten welke mogelijkheden er zijn om de gelden die niet besteed zijn aan zorg terug te vorderen.

Uit een artikel in de Gelderlander van afgelopen week blijkt dat het private zorgbedrijf Shelterzorg gesubsidieerd kon uitbreiden en dat er gesjoemeld werd met persoonsgebonden budgetten.

Shelterzorg is een zorgorganisatie die zich met name richt op jeugdigen en werkt vanuit een christelijke overtuiging. De organisatie heeft 6 gezinshuizen in de gemeente: de Parel, Chananja en Rustpunt in Balgoij en Dior, Zandroos-Nebo en Zandroos-Ezer in Wijchen.

Onderzoek

D66 heeft in 2015 al vragen gesteld over een subsidie van 200.000 euro die de gemeente gaf voor de verbouwing van de Zandroos. In 2017 werd een raadslid van D66 benaderd door 2 bronnen over misstanden bij de Zandroos. Hij heeft toen volgens D66 met goedvinden van de bronnen de toenmalige wethouder op de hoogte gesteld en gevraagd maatregelen te nemen en door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onderzoek te laten doen.

Misstanden

Begin vorig jaar heeft de fractie vragen gesteld over de screening van zorgaanbieders in Wijchen, mede naar aanleiding van misstanden bij de Wijchense zorgorganisatie Compass GGZ die door Pointer en Follow the Money aan het licht waren gebracht. Dat contract is eind vorig jaar opgezegd.

Maikel Lukkezen van D66. Foto: D66 Wijchen

Schrijnend

De gemeente Wijchen laat volgens D66 wederom zien dat ze geen grip heeft op zorgaanbieders. In beide gevallen wordt gesproken over fraude in de zorg. “Fraude in de zorg is extra schrijnend omdat hierdoor andere mensen worden benadeeld doordat bijvoorbeeld wachtlijsten oplopen”, zegt Maikel Lukkezen, fractievoorzitter van D66. “Tevens zorgen organisaties waar fraude plaatsvindt voor een slechte naam voor de hele sector. De toegang tot zorg is een mensenrecht. Wanneer fraude toeneemt, nemen de wachtlijsten toe.”

Terugvorderen

D66 Wijchen heeft vragen gesteld aan het college van B en W over de mogelijkheden om de gelden die niet besteed zijn aan zorg terug te vorderen. Daarnaast doet de fractie een beroep op de Wet open overheid, om ervoor te zorgen dat er duidelijkheid komt over het gevoerde beleid in Wijchen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen