Expositie over verstopte emoties bij dementie

'Dementie 10' van Janny Freriks, gemengde techniek, 40 x 50 cm
'Dementie 10' van Janny Freriks, gemengde techniek, 40 x 50 cm
Foto: Janny Freriks

Kunstenares Janny Freriks uit Nijmegen exposeert vanaf zaterdag in het Kunsthuis in Wijchen met Dementie in beeld. Het werk dat te zien is, komt voort uit ervaringen in haar omgeving met dementie.

Freriks heeft twee familieleden die de diagnose ‘licht dementerend’ kregen en die heel verschillend reageerden op deze uitslag. Ongeloof, boosheid, achterdocht tegenover berusting, gelatenheid en hoop. Het zette haar aan het denken, en aan het werk. In deze expositie toont zij werk dat daaruit voortgekomen is.

Janny Freriks. Eigen foto

Vlakdruk

Janny Freriks (Nijmegen, 1956) volgde een oriënterende kunstopleiding, waarbij ze het meest geïmponeerd raakte door de vlakdruk gecombineerd met hoogdruk, waarbij eerst een afdruk wordt gemaakt van een verflaag op een glasplaat en vervolgens meerdere lagen verf of linosnede worden toegevoegd.

Dagelijks leven

Met deze techniek ontwikkelde Freriks een nieuwe manier van kijken naar veranderingen in het dagelijks leven. Zij probeert verstopte emoties te ontdekken en uit te beelden.

Weekenden

De expositie Dementie in beeld is te zien in het Kunsthuis aan de Kasteellaan 13 van zaterdag 6 tot en met zondag 21 augustus, op zaterdagen en zondagen van 12.00 tot 17.00 uur.

‘Dementie 9’, linotype/monotype, 50 x 40 cm. Beeld: Janny Freriks

 

Reacties

Cookieinstellingen