Eerste gemeenteraad met burgemeester Helmer

Foto: CIZO Communicatie Wijchen

Burgemeester Renske Helmer-Englebert zal vanavond voor het eerst de gemeenteraadsvergadering voorzitten. Het is een redelijk rustige vergadering, afgaande op de agenda. De openbare gemeenteraadsvergadering in Kasteel Wijchen is vanavond vanaf 20.00 uur live te volgen via deze site.

Het enige bespreekpunt is het Rekenkamercommissierapport Wonen in Wijchen. De woningmarkt in Nederland staat onder druk. De landelijke ontwikkelingen van ‘ontgroening’ en ‘vergrijzing’ van de bevolking zorgen bijvoorbeeld vaak voor een mismatch op de huizenmarkt. Daarnaast is er sprake van een achterblijvende woningbouwproductie en een toename van alleenstaanden.

Huisvesting

Dit alles zorgt ervoor dat gemeenten steeds moeilijker geschikte woningen kunnen realiseren voor alle doelgroepen in hun gemeenten. Vertaald naar de lokale situatie, betekent dit voor de gemeente Wijchen dat er aandacht nodig is voor het creëren van kansen voor nieuwkomers en huisvesting voor verschillende doelgroepen.

Onderzoek

De Rekenkamercommissie van Wijchen heeft daarom een onderzoek laten uitvoeren naar waar de gemeente Wijchen staat in het realiseren van haar ambities en te inventariseren hoe de raad op dit beleidsdossier kan sturen om zijn ambities te verwezenlijken. Conclusies uit het onderzoek zijn onder meer dat de gemeente een ambitieus woonbeleid voert, maar dat beleids- en uitvoeringskaders deels verouderd zijn en op punten weinig concreet.  De gemeente ligt op koers om gestelde doelen te bereiken, maar adequate monitoring ontbreekt.

Aanbevelingen

Aanbevelingen uit het rapport zijn:

  • het ontwikkelen van een meer dynamisch en adaptief woonbeleid;
  • marktpartijen en particuliere woningeigenaren structureler betrekken bij het opstellen en uitvoeren van het woonbeleid;
  • kwalitatieve beleidsdoelen concretiseren en zorgen voor adequate middelen voor monitoring ervan;
  • de raad tijdig over de (sub)regionale besluitvormingsprocessen informeren, zodat de raad hierop kan anticiperen.

Bestemmingsplannen

Naast dit agendapunt zijn er stemmingen over onder andere bestemmingsplannen (zoals Huurlingsedam), zonnepark Bankhoef, en renovatuie en verduurzaming van ’t Mozaïek.

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen