Brood recyclen om verspilling tegen te gaan

Foto: Bakkersgrondstof

Jos Veltmaat uit Wijchen is een van de 3 bakkers die het initiatief hebben genomen tot de oprichting van het bedrijf Bakkersgrondstof. Het bedrijf haalt oud brood op bij bakkers en verwerkt het vervolgens tot een broodmeel.

Bakkers die meedoen kunnen gebruikmaken van het circulaire broodmeel van Bakkersgrondstof en hiermee 20 tot 30 procent van hun oude brood hergebruiken. Hiervoor is geen nieuwe tarwe nodig.

Jos Veltmaat. Foto: Bakkersgrondstof

Recyclen

“Door niet verkocht brood te recyclen tot een bijzonder smaakvol broodmeel en daar een uniek desembrood van te bakken, dragen wij ons steentje bij aan een betere wereld en geven wij horecagelegenheden de kans om hun CO2-uitstoot te verlagen”, aldus de initiatiefnemers.

Voedingsstoffen

De desembereiding zorgt er volgens de 3 bakkers (naast Veltmaat zijn dat Paul Berntsen en Sebastiaan Hetterschijt) voor dat gluten en fytinezuur worden afgebroken en dat voedingstoffen (vitamines en foliumzuur) beter worden opgenomen in het lichaam.

Aangesloten

Inmiddels hebben zich al diverse bakkers en organisaties aangesloten. Zoals De Tweede Jeugd in Amsterdam dat tosti’s maakt en sinds kort daarvoor het hergebruikte desembrood gebruikt. Ook Top Bakkers, een groep van 60 zelfstandige bakkers, heeft zich aangesloten bij het initiatief.


FEITEN EN CIJFERS Brood en verspilling
  • Het meeste voedsel wordt in de horeca verspild; jaarlijks zo’n 51 miljoen kilo.
  • 20 procent van het geproduceerde brood wordt niet opgegeten.
  • In Nederland blijven dagelijks 700.000 broden onverkocht op de plank liggen, die worden vermalen tot veevoer.
  • Van al het brood dat jaarlijks door bedrijven wordt weggegooid kan heel Nederland 1,5 maand van brood worden voorzien.

Bron: Milgro

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

Adverteren op wijchen.nieuws.nl? Neem dan contact op met Mark Peeters voor de prijzen en mogelijkheden. Zijn

telefoonnummer is: 06-36 45 43 32, zijn e-mailadres: [email protected].

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen