Kernachtig wil vangnet voor jongeren uit Jeugdzorg

Foto: Pixabay

De aandacht voor het verlengen van de jeugdzorg in de afgelopen week, heeft bij Kernachtig Wijchen geleid tot het stellen van vragen aan het college van burgemeester en wethouders. “Wat wordt eraan gedaan om te voorkomen dat Wijchense jongeren die in een instelling voor Jeugdzorg zitten dakloos worden zodra ze 18 jaar worden?”, zegt raadslid Annemarie Driessen.

Deze week is het de Week van Het Vergeten Kind. Daarin wordt aandacht gevraagd voor het probleem dat kwetsbare jongeren als ze 18 jaar worden weg moeten uit hun vertrouwde omgeving.

Onderzoek

Stichting Het Vergeten Kind vindt dat jeugdzorg dan niet moet stoppen. De stichting deed onderzoek onder 176 uit huis geplaatste jongeren en 105 zorgmedewerkers. Bijna al deze jongeren, 98 procent, vond zichzelf nog niet klaar om te verhuizen. Ongeveer twee derde van hen moest ook echt weg uit de zorglocatie waar ze op dat moment woonden en 22 procent werd volgens de stichting dak- of thuisloos. In projecten voor begeleid wonen moet zelfs 37 procent verhuizen als ze volwassen worden.

Raadslid Annemarie Driessen van Kernachtig Wijchen. Foto: gemeente Wijchen

Dakloos

Kernachtig Wijchen wil weten wat wordt gedaan om te voorkomen dat Wijchense jongeren die in een instelling voor Jeugdzorg zitten dakloos worden zodra ze 18 jaar worden en of er gevallen bekend zijn van jongeren die daardoor dakloos zijn geworden.

Vangnet

“Wij willen ook weten of er in Wijchen een vangnet bestaat voor jongvolwassenen die vanuit Jeugdzorg dakloos zouden kunnen worden. Zo niet, is het college dan bereid om mogelijkheden te onderzoeken om te voorkomen dat deze jongeren op straat komen te staan”, zegt Driessen.


FEITEN Jeugdzorg
  • Gemeenten hebben een jeugdhulpplicht. Dit staat in de Jeugdwet. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de toegang tot jeugdhulp én voor de toekenning daarvan aan jeugdigen en hun ouders.
  • In principe stopt de jeugdhulp als de jeugdige 18 jaar wordt. Vanaf die leeftijd kan iemand zorg en ondersteuning krijgen vanuit andere wetten, zoals de Wet maatschappelijke ondersteuning(Wmo), de Zorgverzekeringswet of de Wet langdurige zorg (Wlz).
  • Soms kan jeugdzorg voor 18 jaar en ouder verstandig zijn. Bijvoorbeeld omdat de behandeling doorloopt. Of omdat de jeugdige nog niet op eigen benen kan staan. Dan kan de gemeente besluiten tot verlengde jeugdhulp, ook wel verlengde jeugdzorg genoemd.
  • Verlengde jeugdhulp is hulp aan jeugdigen tussen de 18 en 23 jaar. Dit kan omdat in de Jeugdwet onder de definitie van ‘jeugdige’ ook iemand van 18 tot 23 jaar kan vallen.

(bron: Stimulansz)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen