Vragen over Wijchense stichting Strong Africa

Foto: Pixabay

De inval bij een bedrijf in Grave een week geleden heeft geleid tot vragen van de fractie van Kernachtig Wijchen aan het college van burgemeester en wethouders. Het bedrijf verscheept tweedehands goederen naar Afrika, onder meer voor de Wijchense stichting Strong Africa.

Het bedrijf in Grave wordt verdacht van witwassen en heling. Bij de inval werden twee personen aangehouden, onder wie een 41-jarige man uit Wijchen.

Zonnepanelen

Strong Africa is een goededoelenstichting uit Wijchen die goederen inzamelt voor Afrika. De CEO van het Graafse bedrijf is tevens secretaris en penningmeester van de Wijchense liefdadigheidsorganisatie. “De stichting Strong Africa is opgericht in april 2022 en post op sociale media dat zij namens de gemeente Wijchen zonnepanelen heeft overgedragen aan een weeshuis in Kinshasa”, zegt raadslid Helga Janssen.

Raadslid Helga Janssen van Kernachtig Wijchen. Foto: gemeente Wijchen

Samengewerkt

Volgens een bericht op LinkedIn sponsorde de Graafse onderneming 4 maanden geleden het vervoer van zonnepanelen die de gemeente Wijchen in samenwerking met Strong Africa overdroeg aan een weeshuis in Kinshasa. Kernachtig Wijchen wil weten of de gemeente inderdaad heeft samengewerkt met de stichting Strong Africa.

Toestemming

Kernachtig wil verder weten op welke wijze de samenwerking tot stand is gekomen en wat is toegezegd of overgedragen. Ook vragen Janssen en haar fractiegenoten zich af of de gemeente Wijchen ervan op de hoogte is dat de stichting de naam van de gemeente Wijchen gebruikt op sociale media en of daar toestemming voor is gegeven.

“Heeft de gemeente beleid hoe om te gaan met verzoeken van stichtingen en goede doelen voor medewerking of schenkingen in natura van de gemeente?”, vraagt Kernachtig aan het college.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen