Expositie van Jan Radersma in het Kunsthuis

'Onbekende bestemming' van Jan Radersma
'Onbekende bestemming' van Jan Radersma
Foto: KunstKring Wijchen

In het Kunsthuis in Wijchen opent binnenkort de expositie Grondvest met schilderijen en monotypes van Jan Radersma. Het werk van Radersma is vaak een kruisbestuiving tussen het Hollandse en Indische landschap en refereert onder meer aan Nederlandse akkers en de Indonesische sawa’s.

Radersma werd in 1948 geboren in Jakarta en volgde van 1966 tot 1970 een opleiding aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch, bij de afdeking Monumentaal/Vrije grafiek. De kunstenaar woont in Oirschot en exposeert regelmatig  in het land.

Landschappen

Balancerend tussen abstractie en figuratie, in een ragfijn overgangsgebied, ontstaat werk waarin landschap en abstracte vorm volwaardig naast elkaar staan. Het zijn vaak sobere composities, waarin rechte maar ook rafelige, gevoelige lijnen domineren. In de landschappen verschuift het licht van dag naar nacht. In de geschilderde stemmingen kunnen beschouwers hun eigen herinneringen beleven en, net als de schilder, hun eigen ruimte zoeken tussen de dwarse lijnen en onvermoede paden.

Het landschap is niet in het bijzonder een thema in zijn werk, het is geleidelijk ontstaan. “In het voorbijgaan dient zich van alles aan. Dan zie je een bepaalde lichtinval of bijzondere kleuren”, zo zegt de kunstenaar.

Pigmenten

Jan Radersma werkt in mixed media waarbij hij onder andere pigmenten, citrusterpentijn en gebleekte lijnolie gebruikt. De kennis die hij in de loop der jaren heeft opgebouwd op het gebied van technieken, pigmenten, bindmiddelen, dragers, en beeldende uitdrukkingsmogelijkheden is groot.

Weekenden

De expositie in het Kunsthuis aan de Kasteellaan 13 in Wijchen is te zien van zaterdag 4 tot en met zondag 26 maart, op zaterdagen en zondagen tussen 12.00 en 17.00 uur.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen