Mogelijk onbemand pakketpunt in Wijchen-West

Foto: MyPup

Het college van burgemeester en wethouders voelt wel wat voor het idee van Kernachtig Wijchen voor onbemande pakketpunten in Wijchen-West. Bij een dergelijk punt kunnen inwoners van de wijk een pakket laten afleveren om die dan zelf op te halen.

Een proef in Utrecht bracht Kernachtig Wijchen op gedachten om iets dergelijks ook in Wijchen-West te gaan doen. Door zelf de pakketten op te halen hoeven er minder bestelbusjes door de wijk te rijden. Volgens het college is het systeem extra efficiënt omdat het centrale pakketpunt door alle vervoerders in de markt kan worden gebruikt.

Elektrische voertuigen

Foto: PIxabay

Het bedrijf MyPup heeft dit jaar in Utrecht als proef 2 onbemande pakketpunten geopend. De pakketjes van de verschillende koeriersdiensten worden afgeleverd bij zogenoemde hubs langs de rand van Utrecht. De pakketten worden vervolgens met bakfietsen of elektrische voertuigen naar de pakketpunten in de wijk gebracht waar mensen gratis 24 uur per dag hun bestelling kunnen afhalen in kluisjes. Het college van Wijchen zegt het gebruik van elektrische voertuigen door koeriers toe te juichen.

Fijne woonwijk

B en W antwoordt op vragen van Kernachtig Wijchen dat het college mogelijkheden ziet om een dergelijk pakketpunt mee te nemen in de ontwikkeling en implementatie van Wijchen-West.

“Het college wil een duurzame fijne woonwijk realiseren. Een onbemand pakketpunt kan daaraan bijdragen: minder gemotoriseerde voertuigbewegingen in de wijk dragen bij aan de verkeersveiligheid, minder geluidsoverlast en betere luchtkwaliteit”, zegt wethouder Geert Gerrits.

“Het faciliteren van een centraal pakketpunt kan, zeker in combinatie met andere voorzieningen als goede fietsroutes en mobiliteitshubs, bijdragen aan onze bewustwording van en transitie naar meer milieu- en energievriendelijke leefstijlen.”

Schoolgebouw

Een onbemand pakketpunt is te combineren met bijvoorbeeld een mobiliteitshub voor elektrische deelvoertuigen als fietsen, scooters of auto’s. Bij het toekomstige schoolgebouw in Wijchen-West kan dat eventueel ook, volgens het college. Er wordt wel een voorbehoud gemaakt: de komst van een pakketpunt is afhankelijk is van de bereidheid en condities van aanbieders van deze dienst. Het college blijft de uitkomsten van de proef in Utrecht volgen.


FEITEN EN CIJFERS Pakketbezorgers
  • De 6 grootste pakketvervoerders van ons land zijn PostNL, DHL, DPD, GLS, UPS en TNT/FedEx.
  • Er werden in 2021 ruim 654 miljoen pakketten in Nederland verstuurd, een kwart meer dan een jaar eerder.
  • De omzet in de markt voor pakketten die bedrijven naar consumenten sturen is in 2021 met bijna 40 procent toegenomen tot 1,85 miljard euro.
  • Gemiddeld rijden er dagelijks tot circa 60 bezorgvoertuigen door een buurt of wijk.

Bron: ACM, MyPup

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

 

 

 

Dossier: Wijchen-West
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen