Zak compost als bedankje voor gescheiden inzamelen

Foto: Dar

Met ingang van deze week kunnen Wijchenaren gratis een zak compost krijgen bij de Dar-milieustraat op Bijsterhuizen als zij hier afval brengen. Dit is een bedankje voor het scheiden van groente-, fruit- en tuinafval (gft); inwoners krijgen maximaal 2 compostzakken per voertuig en op is op.

Van het gft werd in 2021 in de Dar-regio in totaal 85 procent gescheiden ingezameld. Landelijk schommelt dit percentage rond de 65 procent. Door gescheiden inzameling kan veel afval als grondstof worden gebruikt.

Compost

Vooral etensresten zijn een belangrijke bron voor de productie van compost en groen gas. Compost wordt gebruikt in de tuin of in de landbouw om de grond te verbeteren; CO2 dat vrijkomt bij vergisting, wordt gebruikt als meststof in de glastuinbouw. Groen gas wordt als brandstof gebruikt voor het streekvervoer.

Keukenafval

Hoewel inwoners in de regio hun gft goed scheiden, valt er volgens de Dar vooral bij keukenafval nog veel winst te behalen. Etensresten belanden nog vaak bij het restafval. Keukenafval zoals etensresten, theezakjes, koffiefilters en eierschalen is ook grondstof. Een groot gedeelte van gft, en dan vooral keukenafval zoals etensresten, belandt nog vaak in het restafval. Hoe meer keukenafval in het gft, hoe lager de kosten en hoe meer compost, groen gas en hergebruikt CO2.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen