Wijchen wil samen met inwoners gaan vergroenen

03 apr 2023, 17:15 Nieuws
gardening 2448134 1280
Wijchen wil het klimaatbewustzijn bij inwoners en een klimaatbestendige inrichting van de woonomgeving bevorderen. Daarom is een actieplan opgesteld voor de periode 2023-2025, gericht op het inspireren van inwoners en kleinschalige acties.
De aanleiding voor het actieplan, dat de titel ‘Een groener Wijchen’ heeft gekregen, is de verandering van het klimaat waardoor extreme perioden van neerslag, droogte en hitte steeds vaker voorkomen. “Voorheen was de aanpak via de ruimtelijke ordening; nu is de tijd rijp voor klimaatacties naar de inwoners”, zegt wethouder Bea Schouten.
Via het actieplan hoopt de gemeente inwoners te inspireren om zelf ook aan de slag te gaan en zo hinder, schade en letsel door wateroverlast, verdroging en hittestress zoveel mogelijk te beperken, zegt Schouten.

Wijchen Noord

Het is de bedoeling dat elk voor- en najaar een actie wordt georganiseerd: een gemeentebrede en een wijkgerichte actie. Wijken met een hoge verhardingsdichtheid en weinig biodiversiteit hebben hierbij voorrang. Voor dit jaar staan op de planning: in september Wijchen Noord (gelegen tussen Klapstraat, Randweg Noord, Hoefsestraat) en Achterlo (Heilige Stoel, Homberg, Hof van Hagevoort/Lambrasse, Kraayenberg); in oktober zijn Bergharen en Hernen-Leur aan de beurt.

Kernen

“Voor de komende 3 jaar zijn daar de financiële middelen voor vrijgemaakt”, zegt Schouten. In die periode komen dan ook alle wijken en kernen aan de beurt. “Op het eind van het jaar kijken we hoe we bezig zijn en passen eventueel het actieplan aan.” Behalve via kleinschalige acties worden inwoners geïnspireerd bij landelijke activiteiten zoals bijvoorbeeld de Week van de tuin of het NK Tegelwippen dat onlangs is begonnen.

Groene Doos

“We kijken ook of we de acties naar de bewoners van nieuwbouw kunnen uitbreiden, bijvoorbeeld om hen via makelaars De Groene Doos
te overhandigen”, aldus Schouten. De Groene Doos helpt nieuwe bewoners de eerste stappen te zetten in het vergroenen van hun tuin. De doos
bevat producten en informatie zoals een tuinschepje, een zakje met zaden en een thermometer in de vorm van een groen blad.

Groenmarkt

De start van de actieplan en de eerste gemeentebrede actie is dit voorjaar; op zaterdag 13 mei wordt een groenmarkt gehouden waarbij inwoners een tegel kunnen omruilen voor een plantje, een regenton of andere prijzen kunnen winnen en tips kunnen krijgen voor de aanleg van een klimaatbestendige tuin. Dit jaar staat de gemeentebrede actie in het voorjaar gepland en de wijkacties in het najaar; de gedachte is om de volgorde in de daaropvolgende jaren om te wisselen.
[caption id="attachment_131571" align="alignnone" width="940"]

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze  Facebookpagina   en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief .