Wijchense Molen viert hele maand mei feest

Foto: CIZO Communicatie Wijchen

De molenwinkel van de Wijchense Molen bestaat 10 jaar. Dat jubileum wordt de hele maand mei in de weekenden gevierd met verschillende festiviteiten. Broodbakkers kunnen komende zaterdag meedoen met de bakwedstrijd en hun brood laten keuren.

Ook zijn er speciale festiviteiten tijdens de Nationale Molendag en op de Hollandsche dag.

Molenwinkel

De afgelopen 10 jaar heeft molenaar Jeroen van de Water flink aan de weg getimmerd; de winkel in de molen is uitgegroeid tot een volwaardige molenwinkel met een ruim assortiment van meelsoorten, bakmixen voor brood, cake en taart en verschillende verse streekproducten. Als deze ambachtelijke producten vinden al  jaren via de molenwinkel en via de webshop hun weg naar een nog steeds groeiende groep professionele en thuisbakkers.

Bakwedstrijd

De feestmaand wordt zaterdag 6 mei ingezet met een bakwedstrijd. Vanaf 14.00 uur kan men de broodbakkwaliteiten laten keuren door een bakker en de molenaar. De opdracht: bak brood van tarwe volkorenmeel met gist of desem, zout en water. Geen kunstmatige toevoegingen. Decoreren mag. De jury bestaat uit Jacques van Ewijk (bekend van Heel Holland Bakt) en Erik van Rodijnen (bakkerij BRodijnen). Wie mee wil bakken kan zich aanmelden in de molenwinkel.

Nationale Molendag

In het weekend van zaterdag 13 en zondag 14 mei is het Nationale Molendag. De molen is dan het hele weekend geopend. Belangstellenden kunnen dan de molen van binnen bekijken en zien hoe het meel gemaakt wordt. Tijdens een rondleiding komt men van alles over de Wijchense Molen te weten. Daarna kan men genieten van een molenpannenkoek. Voor kinderen is er een luchtkussen.

De molen is die zaterdag open van 10.00 tot 17.00 uur en die zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Hollandsche dag

Zondag 20 mei staat in het teken van de Hollandsche dag. Tussen 12.00 en 17.00 uur zijn er volop Hollandsche spelletjes, zoals koekhappen, sjoelen, spijkerpoepen, zaklopen. Wie mee wil doen, kan een stempelkaart voor 3 euro kopen; als de kaart vol is, krijgt men een leuke verrassing. De dag wordt muzikaal opgesierd door draaiorgel Korsikaan.


FEITEN Wijchense Molen
  • De Wijchense Molen zoals we die vandaag de dag kennen heeft waarschijnlijk enkele voorgangers gehad.
  • Het eerste bewijs dat terug is gevonden voor het bestaan van de molen in Wijchen stamt uit 1342. In 1643 wordt er voor het eerst gesproken over een stenen windmolen.
  • 1771 is het jaar waarin het kasteel, met bijhorende molen, door het huwelijk met Cornelia Petronella van Wevelinckhoven in bezit komt van Joan Carel d’Osy. De volgende 140 jaar blijft de molen in bezit van deze adellijke familie.

    De Molenberg met de Wijchense Molen
  • In 1799 is de huidige molen gebouwd door Michiel Schoonwater in opdracht van Wijchense kasteelheer Joan Carel d’Osy. De naam van de molenbouwer staat in het bovenwiel van de molen gegraveerd.
  • Eind jaren negentig wordt de toenmalige molenaar Rolf Klip ook molenaar in het Openluchtmuseum te Arnhem, waardoor de Wijchense Molen steeds vaker stil komt te staan.
  • Begin 2006 start Jan-Willem Bökkers op de Wijchense Molen. Na jaren van stilstand wil hij de molen weer laten draaien. Het lukt hem om met een malende molen een mooi bedrijf op te bouwen.
  • In 2009 draait Jeroen van de Water voor het eerst mee op de molen. Als vrijwillig molenaar leert hij de kneepjes van het vak. Als begin 2013 Bökkers door een hartstilstand komt te overlijden op zijn geliefde molen, zet Van de Water het bedrijf voort.
  • In 2023 bestaat de molenwinkel 10 jaar. Dat wordt gevierd in de maand mei.
Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen