Politie noteert recordaantal winkeldiefstallen

Foto: Politie

In het eerste kwartaal van dit jaar heeft de politie een recordaantal winkeldiefstallen geregistreerd. Er zijn bijna 12.600 meldingen binnengekomen, het hoogste aantal in ten minste 11 jaar tijd. In Wijchen werden 14 winkeldiefstallen geregistreerd. Dit blijkt uit een analyse van politiecijfers door het ANP.

De politie bevestigt dat het aantal meldingen van winkeldiefstal de afgelopen maanden flink is gestegen, maar meldt dat er “nader onderzoek nodig is” om de oorzaak van deze stijging te achterhalen. In het eerste kwartaal van 2022 noteerde de politie nog zo’n 9300 winkeldiefstallen.

Dalende trend

De politie houdt sinds 2012 digitaal openbare misdaadcijfers bij, waaronder het aantal winkeldiefstallen. Hierin was de afgelopen jaren een dalende trend te zien, met een bijzonder laag aantal diefstallen in het eerste coronajaar (2020). Toen golden lange tijd maatregelen waardoor winkels moesten sluiten of minder lang open mochten zijn. Na die daling is het aantal winkeldiefstallen flink opgelopen. Vooral in de afgelopen maanden is het aantal meldingen in recordtempo toegenomen.

Wijchen

In Wijchen werden in het eerste kwartaal van dit jaar 14 meldingen geregistreerd. De piek in de afgelopen 11 jaar lag in het derde kwartaal van 2021 toen er 33 geregistreerde winkeldiefstallen waren.

Afgelopen jaren

Kijkend naar de winkeldiefstallen per jaar in de afgelopen jaren, dan valt het hoge aantal in 2021 op. In 2019 en 2020 zijn de laagste aantallen van de afgelopen 11 jaar te zien.

Buurgemeenten

In vergelijking met de buurgemeenten springt Wijchen er in het eerste kwartaal van 2023 uit, maar dat heeft uiteraard ook te maken met het inwonertal en het aantal winkels.

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen