Groene Heuvels krijgt meer ruimte voor ontwikkeling

Down The Rabbit Hole op de Groene Heuvels
Down The Rabbit Hole op de Groene Heuvels
Foto: Bart Heemskerk

Op recreatiegebied Groene Heuvels in Ewijk wordt de komende jaren flink geïnvesteerd waardoor het gebied aantrekkelijker wordt voor recreanten uit de omgeving. Ook ontstaat er meer ruimte voor evenementen.

Gebiedseigenaar Leisurelands en de gemeenten Beuningen en Wijchen sluiten een convenant onder welke voorwaarden de groei kan plaatsvinden.

Omwonenden

Leisurelands ontwikkelde in samenwerking met organisator van Down the Rabbit Hole, MOJO concerts, een plan om het festival duurzaam te borgen voor de toekomst. Beide organisaties kunnen daardoor investeren in het gebied. In 2022 en 2023 zijn de plannen besproken met omwonenden, betrokken partijen en beide gemeenten.

Overlast

Het uitgangspunt is om overlast, bijvoorbeeld door verkeer, waar mogelijk te beperken. De evenementen zijn op het grondgebied van de gemeente Beuningen, maar de effecten hiervan zijn vooral in Bergharen, Hernen en ook in Wijchen merkbaar.

Zowel gemeente Wijchen als gemeente Beuningen hebben zich uitgesproken voor het belang van leefbaarheid en veiligheid in de omgeving.

We hebben met deze afspraken het belang van de omwonenden zo goed als mogelijk geborgd

Afspraken

De 3 partijen maakten als onderdeel van het nieuwe plan afspraken over hoe en onder welke voorwaarden evenementen kunnen plaatsvinden. Hier zitten bijvoorbeeld afspraken in over een stapsgewijze groei en evaluatiemomenten met de buurt.

Wethouder Geert Gerrits van Wijchen: “We hebben met deze afspraken het belang van de omwonenden zo goed als mogelijk geborgd. We houden hiermee een stevige vinger aan de pols.”

Muziekevenement

Leisurelands maakt voor de ontwikkelingen 600.000 euro vrij. In de plannen zit meer ruimte voor evenementen. Zo is er ruimte voor nog 1 muziekevenement van meerdere dagen met campingmogelijkheid en 1 kleiner muziekevenement van een enkele dag. Naast deze 2 muziekevenementen worden op de Groene Heuvels sportevenementen of bijeenkomsten met een meer lokaal karakter mogelijk.

De effecten van evenementen op de Groene Heuvels zijn vooral in Bergharen, Hernen en ook in Wijchen merkbaar.

Dagrecreant

In het plan is voorzien om de Groene Heuvels om te toveren tot een belevingsgebied voor dagrecreanten waar het leuk en verrassend is om te recreëren of te wandelen. Er worden in het landschap elementen toegevoegd met een sprookjesachtige. Ook komt er een nieuwe kiosk en 2 toiletgebouwen. De eerste werkzaamheden voor de nieuwe inrichting starten al deze zomer.

Duurzamer gebied

Een deel van de investering gaat naar verduurzaming van het gebied. Zo wordt gewerkt aan de verbetering van het leefgebied van verschillende planten en bomen en wordt daarmee de biodiversiteit vergroot. Daarnaast wordt het gebied aangepast zodat evenementen zo duurzaam mogelijk kunnen plaatsvinden (aanleggen van vaste stroom om uitstoot van dieselgeneratoren te verminderen). Ook worden vervoersbewegingen van vrachtwagens die rioolwater afvoeren voorkomen door de aanleg van een vast riool.

Camping

De plannen zijn nog niet definitief. Het ontwerp bestemmingsplan ligt ter inzage. De gemeente Wijchen moet zich nog buigen over de aanvraag voor de camping van Down the Rabbit Hole die georganiseerd wordt op Wijchens grondgebied.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen