Wijchen geeft voorrang aan uitvoering bouwplannen

Foto: Pixabay

De gemeente Wijchen neemt tot en met eind 2024 geen nieuwe kleinschalige woningbouwplannen meer in behandeling. De gemeente wil voorrang geven aan het bouwen van betaalbare woningen of woningen die een maatschappelijk doel hebben.

De gemeente maakt wel een uitzondering voor particuliere initiatieven als het bijvoorbeeld woningsplitsing, mantelzorgwoningen en betaalbare woningen betreft.

Stop

Prijscategorieën KPI’s in Wijchen. Bron: gemeente Wijchen

In 2021 besloot de gemeente al tot een stop voor plannen met meer dan 2 woningen. In de praktijk blijkt dat 86 procent van de kleinschalige particuliere initiatieven (KPI’s) die de gemeente ontvangt, voor duurdere koopwoningen zijn. Er is echter vooral vraag naar betaalbare woningen.

Betaalbaar

Momenteel staan er 107 KPI’s in de woningbouwmonitor. Van 61 projecten is de prijscategorie onbekend. Voor de overige 46 vallen 41 woningen in het dure segment, 5 woningen zijn geclassificeerd als betaalbaar en de overige 2 zijn huurwoningen in de prijscategorie 808 tot 1000 euro.

Voorrang

Deze ontwikkeling draagt volgens de gemeente niet bij aan de opgave om betaalbare woningen te realiseren. De gemeente wil daarom voorrang geven aan het bouwen van betaalbare woningen of woningen die een maatschappelijk doel hebben.

Afspraken

Wethouder Geert Gerrits. Foto: gemeente Wijchen

“In onze gemeente hebben we op dit moment genoeg plannen in behandeling”, zegt wethouder Geert Gerrits.

“We gaan de aankomende jaren ongeveer 3000 woningen bouwen. Waarvan het grootste deel onder de gemiddelde woningprijs. We houden ons daarmee aan de afspraken met de regio en provincie. Het aannemen en beoordelen van nog meer nieuwe plannen mag dus even op een lager pitje.”

Mantelzorgwoningen

De bouwstop voor KPI’s geldt niet voor bijvoorbeeld betaalbare koop-, sociale huur-, zorg-voor-elkaar- en mantelzorgwoningen.

Ook niet voor plannen voor woningsplitsing (duurzaam ruimtegebruik), vrijkomende agrarische bedrijfsbebouwing en voor bijzondere doelgroepen. Plannen die al zijn ingediend worden gewoon behandeld.

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen