Boa’s in Wijchen mogen voortaan handboeien gebruiken

Foto: Vakbond BOA ACP

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) in Wijchen krijgen meer bevoegdheden. Zij krijgen steeds meer te maken met agressie en (verbaal) geweld. Door de bevoegdheden uit te breiden, wil de gemeente ervoor zorgen dat boa’s veiliger en zelfstandiger kunnen werken.

Het gaat bijvoorbeeld over het gebruik van handboeien en de mogelijkheid om te fouilleren.

Handboeien

De boa’s en politie werken steeds meer samen, bijvoorbeeld bij evenementen. Burgemeester van Wijchen, Renske Helmer-Englebert, legt uit: “Deze samenwerking is voor beide partijen waardevol. Bij een dreigende situatie mag de boa in het vervolg bijvoorbeeld ook de handboeien gebruiken. Hiermee kan een situatie sneller worden opgelost en is de kans op escalatie kleiner. Met de extra bevoegdheden kunnen boa’s in dit soort situaties effectiever en daadkrachtiger optreden.”

Agressie

Doordat het gedrag van de samenleving verandert, verandert ook de rol van de boa’s, aldus de gemeente. De handhavers spelen een steeds belangrijkere rol in de leefbaarheid en veiligheid. Maar bij het uitvoeren van hun werkzaamheden krijgen boa’s steeds meer te maken met agressie en geweld. De risico’s wijken daarbij niet af van die van de politie.

Twee gemeenten

“De landelijke tendens laat zien dat agressie en geweld, ook verbaal, in de richting van handhavers stijgt”, zegt burgemeester Sigrid Sengers van Druten. De boa’s werken zowel in de gemeente Wijchen als de gemeente Druten. Daarom trekken beide gemeenten hierbij samen op.

Meer bevoegdheden

“Die stijgende agressie was voor ons aanleiding om te besluiten dat boa’s meer bevoegdheden krijgen. We hebben daarin een zorgvuldige afweging gemaakt”, benadrukt Sengers. “Mede gelet op het uitgestrekte werkgebied in onze gemeenten kan bij een dreiging of escalatie de komst van de politie niet worden afgewacht. Meer bevoegdheden om in te grijpen, maakt dat de boa’s zelfstandiger en veiliger kunnen werken.”

Training

Voor het toepassen van de uitgebreidere bevoegdheden volgen de boa’s een training. Door deze specifieke training leren zij om te gaan met geweld en agressie tegen handhavers in de openbare ruimte.

Als een boa de bevoegdheid om geweld te gebruiken heeft toegepast, wordt dit direct gemeld bij de politie. Die toetst dit op wet- en regelgeving, proportionaliteit en professionaliteit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen