In MFA de Batenburcht wordt dinsdagavond een informatieavond gehouden over wijkverwarming. De bijeenkomst is georganiseerd door DuurzaamBatenburg, een initiatief van de werkgroep Energietransitie Batenburg.
Eerder, in december vorig jaar, werd al een drukbezochte bijeenkomst georganiseerd over het isoleren van huizen en monumenten. Dit keer staat wijkverwarming op het programma.
Bij wijkverwarming zorgt één centrale warmtebron voor verwarming en warm water in een wijk. Maar dat kan ook voor een stadsdeel, een aantal huizen, appartementen in een flatgebouw zijn, of alle woningen in één straat.
Vanuit de warmtebron stroomt warm water door een buizenstelsel langs alle aangesloten huizen. In de woningen zorgt een warmtewisselaar in de meterkast dat de warmte wordt afgegeven aan de verwarmingsbuizen in de woning.
Met steun van de gemeente Wijchen heeft DuurzaamBatenburg onderzoek laten doen naar onder meer hoe gasvrije huizen het beste verwarmd kunnen worden en wat de voor- en nadelen zijn van individuele of gezamenlijke verwarming.
Bureau Innoforte heeft een analyse gemaakt van de diverse mogelijkheden en de kosten van individuele en wijkverwarming in Batenburg. Leden van DuurzaamBatenbrug brachten werkbezoeken aan wijkverwarmingsprojecten in Wageningen en Didam en vertellen dinsdagavond over hun bevindingen.
Ook aandacht voor een onderzoek naar het gebruik van Maaswater voor wijkverwarming door studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen.
De informatiebijeenkomst voor Batenburgers in De Batenburcht begint dinsdag 14 november om 19.00 uur. Aanmelden kan via [email protected] .