Beheer wijkcentrum De Brink in handen van ’t Mozaïek

MFA De Brink in Kerkeveld
MFA De Brink in Kerkeveld
Foto: Google Maps

Stichting ’t Mozaïek gaat het beheer van multifunctionele accommodatie (MFA) De Brink in de wijk Kerkeveld in Wijchen definitief overnemen. Het is de bedoeling dat ook het beheer van de wijkcentra Noorderlicht (Wijchen-Noord), De Westwijzer (Blauwe Hof) en De Suikerberg (Woezik) onder ’t Mozaïek gaan vallen.

Met de exploitatie en het beheer van de MFA’s voegt Stichting ’t Mozaïek een nieuwe bedrijfstak toe aan de organisatie. Die bestaat nu nog uit het theater, verhuur (onder meer de Bibliotheek Wijchen), evenementen en een lunchcafé.

Opheffen

Medio oktober liet het bestuur van De Brink weten de stichting op te heffen en de huur- en exploitatieovereenkomst voor het beheer wegens de opheffing per 31 januari 2024 op te zeggen. Volgens het college moeten ‘we ervoor zorgen dat De Brink als wijkcentrum met inpandige school, dagbesteding en buitenschoolse opvang blijft functioneren’. Vandaar dat aan ’t Mozaïek het verzoek is gedaan het beheer over te nemen.

Bestaande afspraken

“In deze opzet waarborgen we dat MFA De Brink beschikbaar blijft als brede school met de dependance van basisschool De Trinoom, De eerste stap voor buitenschoolse opvang, Pluryn voor de dagbesteding en het wijkcentrum voor de ontmoetingsfunctie”, aldus wethouder Twan van Bronkhorst.

Stichting ‘t Mozaïek zal bestaande afspraken met de drie partijen respecteren en nieuwe huur- en gebruiksovereenkomsten aanbieden. Voor de gebruikers zal het verder geen effect hebben, aldus Van Bronkhorst.

Proef

Bureau Synarchis heeft vorig jaar op verzoek van ’t Mozaïek en de gemeente gekeken op welke wijze het beheer en exploitatie van de 4 MFA’s het beste kan worden gerealiseerd binnen de stichting.

In april 2022 is als pilot gestart met de administratie en een gedeelte van het beheer van De Brink door Stichting ’t Mozaïek. In die periode is volgens het college van burgemeester en wethouders gebleken dat de stichting prima in staat is om wijkcentrum De Brink te beheren. Stichting ’t Mozaïek voegt nu MFA De Brink als nieuwe bedrijfstak toe aan haar organisatie.

Wethouder Twan van Bronkhorst. Foto: gemeente Wijchen

Gescheiden

Het is de bedoeling dat ’t Mozaïek naast De Brink ook de exploitatie en het beheer van de 3 andere MFA’s overneemt. Op wat voor een termijn dit zal gebeuren en in welke volgorde, durft Van Bronkhorst geen uitspraak te doen. “Het is een kwestie van maatwerk, er is geen generieke aanpak. Je kunt de wijkcentra niet een-op-een vergelijken.”

Administratief wil de stichting dat sprake is van een gescheiden opdracht, waarbij eventuele tegenvallende resultaten bij de exploitatie van de wijkcentra niet ten laste komen van de overige activiteiten. Van Bronkhorst: “Ik ben blij dat we met deze professionaliseringsslag ook de toekomst van deze wijkcentra kunnen borgen.”

De reeds toegezegde subsidie voor 2023-2026 aan De Brink wordt, als de gemeenteraad ermee akkoord gaat, ingetrokken. De raad beslist ook of ’t Mozaïek vanaf 2024 gedurende 4 jaar een budgetsubsidie van 44.500 euro per jaar krijgt voor het beheer van het wijkcentrum.

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen