MeerVoormekaar bezocht vorig jaar 63 keer 75-plussers

Foto: Julia Taubitz/Unsplash

In 2023 zijn er tot en met november 63 huisbezoeken geweest bij inwoners van de gemeente Wijchen die 75 jaar of ouder zijn. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders op vragen van de PvdA. Deze zogenoemde welzijnsbezoeken werden als zeer prettig ervaren.

De PvdA wilde weten wat het resultaat is van deze huisbezoeken en hoe de begeleiding en ondersteuning van deze vrijwilligers is geregeld. Volgens het college vonden inwoners het een fijn, informeel gesprek waarin zij veel bruikbare informatie kregen.

Eigen welzijn

Sinds ruim 5 jaar brengen vrijwilligers, aangestuurd door welzijnsorganisatie MeerVoormekaar, een zogenoemd welzijnsbezoek aan inwoners van 75 jaar en ouder in de gemeente Wijchen. De bedoeling is dat inwoners beter inzicht krijgen in hun eigen welzijn. MeerVoormekaar krijgt contactgegevens van de gemeente Wijchen om eenmalig contact op te nemen. Deze gegevens worden daarna weer verwijderd.

Vragen

Alle inwoners van de gemeente Wijchen die vorig jaar 75 jaar werden zijn uitgenodigd voor een welzijnsbezoek. De vrijwilligers beantwoorden de meeste vragen direct zelf. Het gaat in dat geval bijvoorbeeld om uitleg over activiteiten van MeerVoormekaar. Bij meer dringende of complexe vragen wordt het Sociaal Team of een sociaal werker van de organisatie ingeschakeld.

Mantelzorg

De vragen die door de inwoners gesteld worden gaan over verschillende onderwerpen zoals Wmo-voorzieningen (Wet maatschappelijke ondersteuning), mantelzorgondersteuning, mobiliteit en vervoer, activiteiten of andere mogelijkheden om met mensen in contact te komen, hulp bij het huishouden, hulp in de tuin of hulp in de digitale wereld.

Vrijwilligers

MeerVoormekaar heeft op dit moment 7 vrijwilligers voor dit project. Deze vrijwilligers hebben een training gevolgd en zijn allemaal goed in staat de welzijnsbezoeken uit te voeren. Een medewerker van MeerVoormekaar coördineert het project. De vrijwilligers en de coördinator komen een paar keer per jaar bij elkaar om ervaringen te delen en plannen te maken. Samen kijken zij waar verbetering nodig is.

Bijscholing

Ook wordt er bijscholing gegeven over een specifiek thema dat tijdens de welzijnsbezoeken wordt besproken. Zoals informatie over eenzaamheid, het Breincafé of de mantelzorgconsulent.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen