Afstand tot huisarts in Wijchen gemiddeld 1,3 kilometer

Foto: Pixabay

De gemiddelde afstand tot de dichtstbijzijnde huisartsenpraktijk in 2022 in de gemeente Wijchen was 1,3 kilometer. Dat is iets meer dan het gemiddelde voor Nederland (1,1 kilometer). Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

De afstand (over de autoweg) tot de huisarts verschilt sterk per gemeente. In 2022 was de afstand tot de huisarts met 2,8 kilometer het grootst op Texel, gevolgd door Hulst en Midden-Drenthe (beide 2,6 kilometer). Mensen op Schiermonnikoog hoefden het minst ver te reizen (0,4 kilometer). In 41 procent van de gemeenten lag de dichtstbijzijnde huisartsenpraktijk op maximaal 1 kilometer afstand.

Huisarts

Bron: CBS

In 2022 was de gemiddelde afstand tot de dichtstbijzijnde huisarts in Wijchen 1,3 kilometer; landelijk was dit 1,1 kilometer, terwijl dit in 2008 nog 0,9 kilometer was. In 53 procent van de gemeenten is de afstand tot de huisartsenpraktijk in vergelijking met 2008 toegenomen.

In 36 procent van de gemeenten is de afstand niet veranderd en in 12 procent van de gemeenten nam de afstand juist af, zoals in Wijchen (- 0,1 km).

Zorgvoorzieningen

Over het algemeen hoeven mensen die in het westen of midden van het land wonen, minder ver naar zorgvoorzieningen te reizen dan mensen die elders in Nederland wonen. Het aantal huisartsen binnen 5 kilometer over de weg was het laagst in de gemeente Sluis in Zeeland. Gemiddeld kan men daar bijna 0,8 huisartsenpraktijken bereiken binnen 5 kilometer rijden. Inwoners van Amsterdam bereiken daarentegen bijna 70 verschillende praktijken binnen dezelfde afstand.

Huisartsenpost

De huisartsenpost (voor spoedeisende gevallen wanneer de huisartsenpraktijk gesloten is) is over het algemeen wat verder weg dan de huisartsenpraktijk: in 2022 was dat gemiddeld in heel Nederland 6,9 kilometer (in 2008 was dat 6,0 km).

Ziekenhuis

Bron: CBS

Voor Wijchenaren is de gemiddelde afstand om naar het ziekenhuis te rijden (in 2022) 9,1 kilometer. Gemiddeld was dat in Nederland 7,3 kilometer. Als de buitenpoliklinieken meegerekend worden, was dat 4,9 kilometer, tegen 5,2 kilometer in 2008 volgens het CBS.

Deze afname in afstand komt door ziekenhuisfusies van de afgelopen jaren, terwijl het aantal buitenpoliklinieken is toegenomen. In 48 procent van de gemeenten was de afstand tot het dichtstbijzijnde ziekenhuis of buitenpolikliniek hooguit 5 kilometer in 2022.

Online

Overigens hoeven mensen niet altijd de deur uit voor medische zorg. Een huisarts of medisch specialist wordt steeds vaker online benaderd. In 2022 maakte 34 procent van de mensen van 12 jaar of ouder weleens gebruik van onlinediensten van de huisarts of het gezondheidscentrum (onlineconsult of het online aanvragen van herhaalrecepten). In 2020 was dit nog 26 procent. Vooral in de coronajaren 2020 en 2021 nam het gebruik van internet voor dit soort medische diensten toe.

Medicijnen

Ook kopen mensen vaker medicijnen/supplementen via het internet. In 2020 kocht 14 procent van de mensen online medicijnen en vitaminepillen, 2 jaar later was dit 18 procent.

Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen