10 jaar cel en tbs geëist tegen Wijchenaar voor doodslag

Foto: Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft een gevangenisstraf van 10 jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 31-jarige verdachte uit Wijchen. Volgens het OM stak hij op 21 maart 2023 een 29-jarige man dood op een parkeerplaats aan de Lentse Warande in Nijmegen.

De twee mannen hadden een langer lopend conflict, waarbij de verdachte op eerdere momenten meermaals zou hebben gedreigd “de volgende keer zich te verdedigen met een wapen” en zijn latere slachtoffer “hartstikke dood te steken”.

De officier van justitie vertelde deze week voor de rechtbank in Arnhem: “Verdachte heeft het leven weggenomen van een jongeman die nog een heel leven voor zich had en zo onbeschrijflijk verdriet toegebracht.”

Vechtpartij

Op 7 maart vorig jaar schaft de verdachte online een mes aan, het steekwapen dat hij later gebruiken zal. De Wijchenaar is woedend: hij doet, na een eerdere confrontatie eind december 2022, aangifte van mishandeling tegen het latere slachtoffer en de politie laat daarop weten dat die aangifte wordt geseponeerd. Via een vrouw maakt de verdachte 2 weken na de koop van het mes een afspraak met het slachtoffer aan de Waal in Nijmegen-Noord en hij neemt 2 andere mannen mee.

Eenmaal ter plaatse raken verdachte en slachtoffer vrijwel meteen in een vechtpartij verwikkeld. De vrouw ziet verdachte een steekbeweging maken. Vervolgens ziet ze bloed uit de zij van het slachtoffer komen.

Messteek

Na de dodelijke steekpartij vlucht de verdachte met de auto met de andere 3 personen (de vrouw en de 2 mannen) van het plaats delict. Hij wordt binnen 24 uur aangehouden. Hij wilde, zo stelt hij, zijn slachtoffer – omdat hij woedend op hem was – alleen bedreigen met het mes en hij heeft niet doorgehad dat hij heeft gestoken. Maar, stelt het OM: “Vast is komen te staan dat het slachtoffer door een messteek om het leven is gebracht en dat verdachte daarvoor verantwoordelijk is.”

De rechtbank in Arnhem. Foto: de Rechtspraak

Belachelijk

Volgens de officier van justitie kan de voorbedachte rade, dus moord, in deze zaak niet worden bewezen: “Er valt niet met voldoende zekerheid vast te stellen dat het daadwerkelijke vooropgezette plan was om het slachtoffer te vermoorden. Verdachte zelf verklaart dat hij een confrontatie wilde aangaan en dat hij zijn telefoon wilde afpakken, omdat daar de beelden van een vechtpartij tussen beiden op zouden staan. Dat was ook waar hij woest over was, dat het slachtoffer die beelden aan anderen liet zien en hij op die manier belachelijk werd gemaakt.”

Doodslag

Het OM acht doodslag wél bewezen. En omdat de doodslag in onmiddellijk verband staat met een ander strafbaar feit, namelijk de diefstal van een telefoon, is er volgens het OM sprake van een gekwalificeerde doodslag: een doodslag die plaatsvindt om zo een ander strafbaar feit te verbergen, of om de uitvoering ervan voor te bereiden of gemakkelijk te maken. Op gekwalificeerde doodslag staat een hogere straf dan ‘gewone’ doodslag.

Stoornissen

Deskundigen die de verdachte onderzochten komen tot de conclusie dat hij, onder meer wegens meerdere stoornissen, verminderd toerekeningsvatbaar is en stellen dat behandeling daarom noodzakelijk is. Het OM gaat mee in die lezing. Gezien de ernst van het feit en de persoonlijke omstandigheden eiste de officier naast de gevangenisstraf dan ook tbs met dwangverpleging.

De 3 medeverdachten worden op een later moment vervolgd voor het in hulpeloze toestand achterlaten van het slachtoffer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen