Informatie uit dossier Windpark Wijchen gelekt

02 mei 2022, 20:45 Nieuws
schermafbeelding 2022 05 02 om 202551
De provincie Gelderland heeft geblunderd door bedrijfsgevoelige informatie te lekken. Het betreft een Wob-verzoek om informatie over Windpark Wijchen. De provincie heeft verzuimd bepaalde teksten zwart te lakken, zo schrijft Omroep Gelderland .
‘Wob’ is een afkorting voor Wet openbaarheid van bestuur. In deze wet wordt geregeld wat de overheid in de openbaarheid moet doen en wat niet. Iedereen (burgers, en ook journalisten) kunnen informatie opvragen over het handelen van de overheid middels een Wob-verzoek. Bij een dergelijk verzoek dient de overheid volgens de wet teksten zwart te lakken als het gaat om privacygevoelige informatie. De Wob is overigens sinds afgelopen zondag, 1 mei, vervangen door de Wet open overheid (Woo) .

06-nummers

Bij de provincie werd een verzoek ingediend om informatie over Windpark Wijchen, het plan om 5 windmolens langs de A50 bij Hernen neer te zetten. In de stukken staan volgens Omroep Gelderland
06-nummers van ambtenaren en externe contacten en allerlei e-mailadressen. Deze zijn grijs gemaakt, maar later niet meer onleesbaar gemaakt. De provincie heeft hiervan melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens omdat het wordt gezien als een datalek.

Windpark

Vereniging Windpark Wijchen A50 en coöperatie Energie Samen willen 5 windmolens langs de A50 bij Hernen, Leur en Niftrik neerzetten met een hoogte van 250 meter. De gemeente wees het initiatief vorig jaar af omdat windmolens daar niet passen in de omgeving en er geen draagvlak is bij de omwonenden.

Provincie

Daarop dienden de initiatiefnemers een verzoek tot een Provinciaal Inpassings Plan (PIP) bij de provincie
in en dat werd gehonoreerd. Provinciale Staten van Gelderland besloten later dat er een zogenoemde windladder moet worden opgesteld
. Dit is een instrument dat ondersteuning biedt bij de keuze voor het ontwikkelen van het energielandschap, en waar een verantwoorde inpassing van windturbines mogelijk is.