Onderzoek naar warmtewinning uit sportvelden

19 jul , 12:00 Nieuws
football field 2588146 1280
Wijchen gaat onderzoeken of warmtewinning uit sportvelden goed aansluit bij de ambities van de gemeente en past bij de infrastructuur van het mogelijk aan te leggen warmtenet. Tijdens de behandeling van de perspectiefnota werd daartoe een motie van D66 aangenomen.
De eventuele aanleg van een warmtenet in Wijchen-Noord roept bij veel mensen vragen op, volgens D66. “Vooral omdat het warmtenet van warmte zal worden voorzien door de verbranding van afval door de ARN in Weurt”, zegt fractievoorzitter Maikel Lukkezen.

Zorgen

“Zo is het maar de vraag of een warmtenet wel een toekomst heeft. In steden als Amsterdam stopt bijvoorbeeld Vattenfall
met de aanleg van een warmtenet omdat het niet betaalbaar is. Inwoners hebben dan ook terecht zorgen.”

Onderzoeken

Om deze zorgen weg te nemen heeft D66 Wijchen gevraagd om te onderzoeken of innovatieve oplossingen zoals de warmtewinning uit sportvelden een oplossing is. Het is een techniek die in andere gemeenten al wordt toegepast.
schermc2adafbeelding 2024 07 18 om 134517
Mocht het onderzoek positief uitpakken, dan kunnen Wijchense voetbalclubs bijdragen aan de energietransitie en kan het warmtenet in Wijchen Noord in de toekomst duurzaam verwarmd worden, volgens D66.

Warmteopwek

De gemeente Wijchen heeft als doel om in 2050 energieneutraal te zijn. Warmtenetten kunnen daar een bijdrage aan leveren. Op andere plekken in Nederland wordt op dit moment ervaring opgedaan met warmteopwek via sportvelden.
Een bedrijf dat zich hiermee bezighoudt is onder meer Antea Sport
. De sportveldspecialist werkt aan een systeem waarmee warmte wordt gewonnen uit (kunstgras)sportvelden. Het onzichtbare systeem kan clubhuizen en omliggende woningen van warmte voorzien.
Het winnen van warmte uit sportvelden is een doorontwikkeld idee op basis van warmtewinning uit asfalt. Antea Sport en Aendless Energy gebruiken hiervoor een systeem dat onzichtbaar onder het sportveld ligt verborgen en de primaire functie van het sportveld niet aantast.

Klimaatneutraal Wijchen

“Deze techniek kan interessant zijn om een bijdrage te leveren aan een klimaatneutraal Wijchen. Om die reden heeft D66 tijdens de perspectiefnota een motie ingediend die vrijwel raadsbreed is aangenomen”, aldus Lukkezen. Alleen de Wijchense VVD stemde tegen de motie.