Veilige ladders voor wilgenknotters van Natuur Wijchen

17 feb , 11:30 Nieuws
pollard willows 490483 12801
De wilgenknotters van Natuur Wijchen hebben vanmorgen hun arbo-bestendige ladders en veiligheidshelmen officieel in gebruik genomen. Dat gebeurde rond 11.00 uur aan de Van Balverenlaan in Leur.
De nieuwe materialen zijn financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente Wijchen, het Cultuurfonds, Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Vraag en Aanbod. Bij de ingebruikname was onder anderen wethouder Twan van Bronkhorst aanwezig.

Stabiele ladder

“Vrijwilligerswerk is niet meer vrijblijvend als het om veilige werkomstandigheden gaat”, zegt Theo Hesen, voorzitter van Natuur Wijchen. “Knotwilgen zijn niet de hoogste bomen en er wordt met hoge uitzondering met een zaagmachine gewerkt. Maar ook voor handwerk is een stabiele ladder een must en een verkeerd vallende tak levert serieus hoofdpijn op. Nu kunnen de vrijwilligers van Natuur Wijchen weer veiliger aan de slag.”

Landschap

De knotploeg onderhoudt ruim 500 knotwilgen in de gemeente. In een cyclus van circa 4 jaar worden deze bomen van hun ‘hoofdtooi’ ontdaan. Daardoor wordt hun knot steeds groter en worden ze een steeds mooier element in het landschap.
“Voor wandelaars en fietsers een mooi gezicht. Maar ook een onderkomen voor steenuilen en andere vogels die zich in de knot graag thuis voelen.”

Kleinschalig cultuurlandschap

Knotwilgen waren vroeger van economisch nut vanwege het rijshout, maar dat nut is met de intensieve landbouw verloren gegaan, vertelt Hesen.
“Daarmee verdwenen ook karakteristieke landschapselementen zoals deze knotwilgen. Knotwilgen, maar ook houtwallen, poelen en natuurlijke oevers van watergangen zijn van groot belang voor de biodiversiteit van het platteland. De vrijwilligers van Natuur Wijchen
willen met hun werk bijdragen aan het herstel van het kleinschalige cultuurlandschap.”
Het nieuws van wijchen.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze  Facebookpagina   en deel berichten! Of krijg

gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief .