Is Wijchen de mkb-vriendelijkste gemeente?

Foto: MKB-Nederland

Ondernemers kunnen weer hun stem uitbrengen voor de mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland, een initiatief van MKB-Nederland. De organisatie wil met de tweejaarlijkse verkiezing colleges van B&W, raadsleden en ambtenaren op een positieve manier prikkelen om een scherpe blik op belangen van ondernemers te laten houden.

De coronacrisis raakt ondernemers hard in hun bedrijfsvoering. Veel gemeenten, zoals Wijchen, spannen zich in om de pijn van de maatregelen te verzachten. Zo kent Wijchen een speciale website, is er een apart loket ([email protected]), mocht de horeca terrassen uitbreiden en gaat het proactief met ondernemingen in gesprek voor de TOZO-3 uitkering. Bij het onderzoek naar de mkb-vriendelijkste gemeente is dit jaar een speciale coronamodule opgenomen.

Vergunningverlening

Bij de verkiezing gaat het om de mening van de ondernemer, om de beleving van de gemeentelijke dienstverlening. Die mkb-vriendelijkheid kan ook blijken uit zaken als kortere procedures bij noodzakelijke uitbreidingen, een betere bereikbaarheid van bedrijventerreinen, meer kansen voor mkb’ers bij gemeentelijke en regionale aanbestedingen, telefonische of digitale bereikbaarheid, de snelheid van betalen, de hoogte van de lokale lasten, vergunningverlening of beleid voor starters.

Gemeentelijke lasten

Het onderzoek van MKB-Nederland – dat dit jaar zijn zede editie beleeft – wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Lexnova en stoelt op vier pijlers: de tevredenheid van ondernemers in de gemeente, het imago van de gemeente, communicatie en beleid met betrekking tot het mkb en de hoogte van de gemeentelijke lasten. Hieruit volgt uiteindelijk een landelijke ranglijst. Er is daarnaast een aparte prijs voor de beste van de 40 grootste gemeenten.

Rijssen-Holten

Voorjaar 2021 wordt bekend wie zich de mkb-vriendelijkste gemeente van Nederland mag noemen. De afgelopen twee edities was dat het Overijsselse Rijssen-Holten. Bij de steden stond Almere vorige keer bovenaan. Ondernemers kunnen via internet de vragenlijst invullen.

Reacties