CDA wil dat gemeente ruimhartig omgaat met TONK

Foto: Moerschy/Pixabay

Het CDA wil weten of het college van burgemeester en wethouders bereid is ruimhartig om te gaan met de TONK-regeling. De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is bedoeld voor mensen die door de coronacrisis bijvoorbeeld hun woonlasten niet goed kunnen betalen.

De ondersteuning geldt van 1 januari tot 30 juni 2021. De gemeenten voeren de regeling uit en kunnen de TONK met terugwerkende kracht toekennen. Het landelijk budget van 65 miljoen euro voor een half jaar is doorgerekend naar Wijchen en bedraagt 248.878 euro per kwartaal.

Wijchen

In Wijchen kunnen huishoudens die een inkomensverlies hebben van 30 tot 40 procent 200 euro per maand krijgen. Verloren ze meer dan 40 procent van hun inkomen, dan is er 300 euro per maand. Wethouder Nick Derks: “Sommige Wijchense inwoners zijn zwaar getroffen door de gevolgen van de coronacrisis. Ik ben blij dat we hen kunnen helpen. Door de TONK krijgen zij iets meer ademruimte om kosten zoals de huur van hun woning te betalen.” 

TONK is een zogenoemde openeinderegeling: bij meer dan 282 toekenningen moet de gemeente zelf bijleggen.

Verwachting

Het CDA vraagt aan B en W hoeveel mensen in Wijchen inmiddels een aanvraag hebben gedaan en of dat volgens de verwachting is. De antwoorden op andere vragen van het CDA, zoals hoeveel geld de gemeente krijgt om de regeling uit te voeren en wat de hoogte van de uitkering is, zijn echter al bekend.

Tot slot willen de christendemocraten weten of het college bereid is gehoor te geven aan de oproep van demissionair minister Koolmees om ruimhartig om te gaan met de TONK-regeling.

Zie ook:
Coronasteun huishoudens met terugval inkomen

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen