Honderd extra woningen in Huurlingsedam

Foto: KuiperCompagnons

Huurlingsedam breidt uit. Niet met 150 woningen zoals oorspronkelijk de bedoeling was, maar met 250 woningen. Wethouder Geert Gerrits heeft vandaag een overeenkomst getekend met ontwikkelaar VOF Huurlingsedam. Naar verwachting start de bouw van deze woningen in het najaar van 2022.

Het nieuwe deel, fase 3, krijgt straks woningen voor starters, senioren, gezinnen en kleine huishoudens. 20 procent wordt sociale huur, 15 procent woningen van 180.000 euro, 15 procent woningen van 200.000 euro en de rest vrije sector. Qua sfeer sluit het nieuwe gedeelte aan op de bestaande bouw, want ook nu is architect Ashok Bhalotra (zie kader) er weer bij betrokken. De uitstraling wordt gemoedelijk, met verschillende metselstenen, hoogtes, kappen, kleine, hoge lage en lange huizen.

Wethouder Geert Gerrits (links) tekent een overeenkomst met ontwikkelaar VOF Huurlingsedam. Foto: Gemeente Wijchen

Kwaliteit

“We zijn blij met deze uitkomst”, zegt wethouder Geert Gerrits van Wonen. “Met de overeenkomst voor 250 extra woningen in Huurlingsedam kunnen we nu echt gaan versnellen. De benodigde onderzoeken voor het bestemmingplan worden inmiddels uitgevoerd. We verwachten dat kort na de zomer van 2022 de schop in de grond kan. Behalve over het aantal woningen hebben we vooral afspraken gemaakt over de kwaliteit van de nieuwe wijk. Want ook over 30 jaar moet je hier nog goed kunnen wonen. Kwaliteit moet altijd vooropstaan. We kiezen bij nieuwbouw zoveel mogelijk voor een gemengd woningbouwprogramma. Een veelzijdige wijk vormt de basis voor een prettige wijk en goede leefbaarheid”, aldus Gerrits.

Woondeal

In februari vroeg het CDA Wijchen nog waarom in het woningbouwproject Huurlingsedam niet de voorgenomen 500 tot 550 woningen worden gebouwd. Het college besloot begin december dat in fase 3 er 150 woningen komen. Het CDA vond dat dit ‘schot voor open doel’ wordt gemist.

Wijchen en regiogemeenten kampen met een groot woningtekort. Versneld en meer bouwen moet de ergste nood lenigen. Eerder werd daarom de regionale Woondeal gesloten met provincie en rijk. Inmiddels werkt Wijchen naast Huurlingsedam ook aan de ontwikkeling van Wijchen-West. Gezamenlijk dragen deze locaties flink bij aan het versneld oplossen van het lokale woningtekort.


Ashok Bhalotra

  • Ashok Bhalotra (Delhi, 1943) is een uit India afkomstige architect en stedenbouwkundige
  • Na zijn studie in India is hij werkzaam geweest in India en Koeweit. Vervolgens werkte hij 4 jaar in Parijs
  • Sinds 1971 is hij verbonden aan KuiperCompagnons, een bureau voor ruimtelijke ordening, stedenbouw, architectuur en landschap in Rotterdam
  • Hij is in Nederland bekend geworden door Kattenbroek, een woonwijk van ruim 5000 woningen in het noorden van Amersfoort. Verder heeft hij in onder andere de nieuwbouwwijk Skoatterwald in Heerenveen ontworpen en de nieuwbouw op het universiteits – en ziekenhuisterrein Heyendaal in Nijmegen
  • De Huurlingsedam in Wijchen ontwierp hij met als thema ‘Dorps Wonen’

Zie ook:
Wijchen maakt extra woningbouwplannen

CDA: Waarom niet 500 woningen in Huurlingsedam?

150 woningen erbij in Huurlingsedam

 

Reacties

Cookieinstellingen